Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin-val gevreesd om sancties tegen sanctie ontlopende Russen

Even leek het erop dat Bitcoin de weg omhoog had gevonden. Ondanks de oorlog in Oekraïne steeg de Bitcoin-koers in week 9 naar ruim 45.000 dollar. Maar daar lijkt onder meer Joe Biden een stokje voor te willen steken, omdat Russen sancties zouden omzeilen met de digitale munt.

Die sterke opleving zou onder andere te maken hebben met toegenomen interesse in crypto vanuit Rusland. Bedrijven en consumenten zouden massaal roebels omzetten naar Bitcoin. Voor hen een logische optie, aangezien de Russische roebel steeds minder waard wordt en inflatie de pan uit rijst.

‘Russen omzeilen sancties met Bitcoin’

Nog geen week later zijn de vooruitzichten een stuk minder rooskleurig. Niet alleen de oorlog brengt veel onzekerheid. De Amerikaanse regering focust zich wederom op strengere crypto-regulatie. Momenteel lijkt er voldoende support (tussen de 35k en 37k) aanwezig voor Bitcoin. Maar voor hoe lang?

Volgens Bloomberg is Biden eind deze week van plan een nieuw wetsvoorstel ondertekent. Hierin wordt een strategie opgenomen om cryptocurrencies verder aan banden te leggen. Opmerkelijke hieraan is dat het Witte Huis zich ditmaal hoogstpersoonlijk bemoeit met digitale activa. Waarom ineens die haast? Heel simpel. Gevreesd wordt dat Russische bedrijven en individuen de sancties gaan omzeilen door hun vermogen te converteren naar crypto. En dat zien de Amerikanen niet zo zitten.

‘Potentiële drop naar 20K’

Een gevreesd scenario voor Bitcoin-holders is een vrije koersval naar 20K. Dan hebben we het toch over een koersdaling van bijna 50% en dat zou veel pijn opleveren binnen de crypto-gemeenschap. Volgens sommige analisten ziet de Bitcoin-grafiek er niet al te best uit. Mocht de huidige support (tussen de 35k en 37k) breken, dan ligt volgens deze analist een potentiële koersval naar 20K in het verschiet.

Zover is het natuurlijk nog niet en lang niet iedereen deelt deze negatieve voorspelling. Crypto-analist Plan C (mooie parodie op Plan B) zegt er het volgende over: “Bitcoin bevindt zich NIET in een bear market. Een koers boven de 29K duidt slechts een mid-cycle accumulatiefase aan. Pas als Bitcoin door de ondergrens van 29K zakt, spreken we van een bear market.”

Mochten we toch in een bear market terechtkomen, dan is een lange cryptowinter die het hele kalenderjaar aanhoudt niet uitgesloten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.