Alrik de Jong
Alrik de Jong Opinie 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Bitcoin bewijst zich niet als alternatief voor ons geldsysteem’

Als Bitcoin een wettig betaalmiddel wordt, dan kan het wel eens hard gaan. Maar heeft de digitale munt zich al bewezen als alternatief voor ons geldsysteem?

We laten het woord aan Charles Kalshoven. Hij is Expert Strategist bij APG en deelt zijn visie op de grootste en oudste crypto. In tegenstelling tot Kalkhoven zijn er ook experts die een positief toekomstbeeld schetsen, al gaat het daarbij vooral om de koers.

‘Digitale bankmunten grotere kans dan bitcoin’

“De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) gaf vorige week toestemming om beleggingsfondsen in bitcoins te noteren. De vraag is of hiermee cryptovaluta een belangrijk deel gaan uitmaken van ons financiële stelsel. Ik denk van niet.

Je zou kunnen zeggen dat nu de bitcoin is ingekapseld in het bestaande financiële stelsel, het zich juist niet heeft bewezen als alternatief voor ons huidige geldsysteem. Ik denk dat digitale munten van centrale banken een grotere kans maken om uit te groeien tot een serieus onderdeel van ons betalingsverkeer.”

‘Speculeren met crypto is als een piramidespel’

“De notering van beleggingsfondsen in bitcoins gebeurt via beurstrackers, de zogeheten ETF’s, dat staat voor ‘exchange-traded funds’. Zo kan worden belegd in bitcoin zonder de cryptomunt zelf te bezitten. Dit kon al in onder meer de EU, Canada en Australië, maar nu ook op de grootste kapitaalmarkt ter wereld.

Speculeren met cryptomunten is te vergelijken met een knikker- of piramidespel. Als steeds meer mensen knikkers willen kopen – en er is maar een beperkt aantal van – dan worden die knikkers steeds meer waard. Tot het moment dat de populariteit van knikkers inzakt en mensen ze beginnen te verkopen. Dan kan de waarde ervan hard dalen. Dat is ook een belangrijke reden dat cryptomunten als bitcoin geen interessante beleggingscategorie vormen voor institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars.”

“Voortdurende schommelingen onaantrekkelijk”

“De enorme en voortdurende schommelingen in de waarde van cryptomunten draagt daar ook aan bij. Het toevoegen van een nieuwe beleggingscategorie zou een portefeuille aantrekkelijker moeten maken, hetzij door een hoger verwacht rendement of door een stabieler rendement. Dat laatste gebeurt als een categorie tegengesteld fluctueert aan bijvoorbeeld aandelen. Maar dat is bij bitcoin meestal niet het geval.”

Charles Kalshoven is onderdeel van het ANP Expert Team.

Het geldsysteem op aarde

Niemand ontkent dat het geldsysteem op aarde geen haken en ogen heeft. Check hier de totale hoeveelheid geld die in omloop is op aarde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.