Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 27 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin-fortuin belandt op vuilstort, maar de eigenaar heeft een plan

Het zal je maar gebeuren: 8.000 Bitcoins in je bezit, genoeg om generaties lang geen minuut meer te werken. Totdat de harde schijf met de digitale munten per ongeluk op de vuilstort belandt. Daar gaat je fortuin aan Bitcoin.

Het overkwam James Howells uit Wales. Tja, dat was vast even slikken. Zelfs met de gekelderde Bitcoin-koers zijn 8.000 Bitcoins momenteel nog altijd ruim 160 miljoen dollar waard. Of euro, nu de 2 valuta’s nagenoeg evenveel waard zijn.

Geen toegang tot vuilstort

De 36-jarige Welshman probeert volgens Business Insider al tien jaar toestemming te krijgen van de lokale autoriteiten om de vuilstort af te speuren naar zijn verdwenen harde schijf, ter grootte van een iPhone 6. Keer op keer werd zijn verzoek afgewezen. De zoektocht zou slecht voor het milieu zijn.

Howells is echter niet voor één gat te vangen en heeft een uitgebreid plan bedacht om aan de lokale autoriteiten te presenteren. Hij hoopt ditmaal groen licht te krijgen, zodat hij de intensieve zoektocht naar de 8.000 verloren Bitcoins kan starten. Ondertussen heeft hij heeft al voor bijna 11 miljoen euro aan ‘durfkapitaal’ opgehaald om deze zoektocht te financieren.

Bitcoin-fortuin zoeken tussen 110.000 ton afval

De harde schijf ligt al negen jaren te verpieteren op de vuilstort. Het is daardoor lastig inschatten of de schijf nog wel levensvatbaar is. Het Verenigd Koninkrijk staat nu eenmaal niet bekend vanwege het stabiele, lekkere weer. Regen, sneeuw en vrieskou zijn geen ingrediënten waar elektronica heel gelukkig van wordt.

Als de elementen geen roet in het eten gooien, dan misschien de grootte van het zoekgebied wel. Howells moet namelijk zoeken tussen maar liefst 110.000 ton aan afval. Toch laat de ongelukkige Welshman zich niet afschrikken en heeft hij een plan bedacht.

Robothonden, AI en ouderwetse mankracht

James Howells is een voormalig IT-specialist en gebruikt zijn kennis om de ultieme zoektocht naar zijn Bitcoin-fortuin op touw te zetten. De beste man snapt heel goed dat hij in z’n uppie een paar honderd jaar bezig is de hele vuilstort binnenstebuiten te keren. Daarom heeft hij hulptroepen ingeschakeld. Een bijzondere combinatie van robothonden, menselijke sorteerders en kunstmatige intelligentie moeten hem helpen in zijn zoektocht naar de Heilige Graal.

Howells schat dat het met de meest uitgebreide opzet van zijn plan zo’n drie jaar gaat kosten om de zoektocht te voltooien. Deze versie zou ongeveer elf miljoen euro gaan kosten en drie jaar duren. Een afgeschaalde versie van het plan zou ongeveer zes miljoen euro kosten en achttien maanden duren.

Linksom of rechtsom, Howells wacht nog altijd op goedkeuring van de autoriteiten. We duimen voor hem dat hij in ieder geval een poging mag wagen. Het zou toch wat zijn als hij na al die jaren weer herenigd wordt met zijn Bitcoins. Vast en zeker een mooi script voor een feelgood movie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.