Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 19 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin richting bull of bear market? Dit betekent het

Bull market en bear market zijn termen die je ongetwijfeld een keer tegenkomt als je met Bitcoin of andere crypto bezig bent. Wat betekenen deze sprekende termen eigenlijk, en waarom worden juist deze twee machtige dieren gebruikt?

Het verschil tussen een bull market en een bear market is deze week erg actueel, nu de opmars van Bitcoin eventjes een halt is toegeroepen. Is de daling het startschot voor een langdurige bear market of een tijdelijke dip in de bull market? Vragen die helaas niemand met zekerheid kan beantwoorden.

De verschillen tussen Bitcoin-bulls en bears

Bull market en bear market zijn termen die in alle financiële markten worden gebruikt, dus ook in de crypto-markt. De termen staan lijnrecht tegenover elkaar en verwijzen naar een bepaalde, langdurige koerstrend.

Bull market

Tijdens een bull market zit de crypto-markt in de lift. Het sentiment is overwegend positief, de prijzen stijgen en we beleven een langere periode van koersstijging. Wat heeft een stier met stijgende prijzen te maken? Sta je in zijn weg, dan probeert een briesende stier je waarschijnlijk op de hoorns te nemen en je ‘omhoog’ de lucht in te slingeren. Geen fijn vooruitzicht, maar wel een prachtige vergelijking dus met een stijgende trend.

Op Wall Street staat trouwens een enorme bronzen stier; het symbool voor vertrouwen in de aandelenmarkt. Een bull market eindigt vaak met een scherpe koersdaling, een prijsbeweging die het begin van een bear market kan inluiden als meer investeerders geloven dat de bodem nog lang niet in zicht is. Dit was eerder ook al een aantal keer zichtbaar bij Bitcoin.

Kenmerken van een bull market

 • Stijgende prijzen over een langere periode;
 • Vraag overstijgt aanbod;
 • Beleggers hebben veel vertrouwen in de markt;
 • Sommige crypto-koersen rijzen de pan uit en zijn eigenlijk te duur;
 • Veel positieve geluiden in traditionele en social media;
 • Meer interesse vanuit influencers en celebrities;
 • Flinke koers-boost door goed nieuws;
 • Geringe koersval door slecht nieuws.

Dan is er nog een bull run, die een bull market karakteriseert in de hoogste versnelling. Vaak is dit de laatste fase van de ‘stiermarkt’, waarin prijzen exponentieel hard kunnen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan de run van eind 2017, toen de Bitcoin-koers in slechts vijf weken van 6.500 naar net geen 20.000 dollar vloog. Een soort losgeslagen stier dus, die uiteindelijk bruut tot stilstand kwam, want de koersval die daarop volgde was niet misselijk. De bull run van 2017 werd namelijk opgevolgd door een langdurige bear market die het hele kalenderjaar daarop (2018) aanhield.

Bear market

Een bear market duidt het tegenovergestelde aan. Het sentiment is overwegend negatief, de prijzen dalen en we beleven een langere periode van koersdaling. Wat heeft een beer met dalende prijzen te maken? Als een beer een ander dier aanvalt, slaat hij met z’n klauwen naar beneden. Behalve misschien in de film ‘The Revenant’ toen Leonardo DiCaprio zowat binnenstebuiten werd gekeerd door een grizzlybeer, maar dat terzijde. In Frankfurt vinden we een standbeeld van een stier én een beer bij het gebouw van de aandelenbeurs. Deze patstelling symboliseert de clash tussen ‘bullish’ en ‘bearish’ investeerders.

Kenmerken van een bear market

 • Dalende prijzen over een langere periode;
 • Aanbod overstijgt vraag;
 • Tekort aan vertrouwen vanuit beleggers;
 • Weinig (of negatieve) geluiden over crypto en klassieke en social media;
 • Wantrouwen vanuit analytici, economen en traditionele financiële markten richting crypto’s;
 • Goed nieuws leidt tot kleine koersstijgingen;
 • Slecht nieuws leidt tot flinke prijsdalingen.

Bitcoin in 2021

Bitcoin zwaait de scepter en zet de lijnen uit. Bevindt de digitale munt zich in een bull market? Dan gaat het goed met (nagenoeg) alle crypto’s. Het omgekeerde is helaas ook waar. Ondanks de flinke prijsdaling van afgelopen week bestaat de kans dat Bitcoin zich nog gewoon in een bull market bevindt, wat eigenlijk al het hele kalenderjaar het geval is.

Deze crypto voor kattenliefhebbers is het antwoord op Shiba Inu

Pas als de negatieve trend een langere periode aanhoudt, is er sprake van een bear market. Niets is zeker in crypto-land. De Youtube-goeroes schetsen allemaal prachtige grafieken en doen de meest wilde voorspellingen, maar ook zij hebben geen glazen bol. Lees in dit artikel wat de voorspellingen van de Bitcoin-koers zijn op lange termijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.