Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Bill Gates verrast met mega-koop Heineken: ‘Ben geen bierdrinker’

Heineken kreeg kritiek over zich heen vanwege handel in Rusland, Bill Gates drinkt nooit een druppel bier, maar toch heeft de oprichter van Microsoft een krankzinnige hoeveelheid aandelen gekocht. Dat verklaart enige uitleg.

Van Warren Buffett weten we dat hij dol is op cherry cola en derhalve ook veel geld heeft zitten in Coca-Cola. Duidelijk, maar wat bewoog Bill Gates om ons Nederlandse bier een financiële prikkel te geven?

Bill Gates koopt 10,9 miljoen aandelen in Heineken

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft een minderheidsbelang genomen in brouwer Heineken. De bekende miljardair heeft volgens berekeningen van persbureau Bloomberg voor bijna 850 miljoen euro aandelen ingekocht bij Heineken Holding, de houdstermaatschappij van het Nederlandse bierconcern. Daarmee is zijn deelneming goed voor 3,8 procent van de stukken.

Bill Gates kocht op persoonlijke titel een kleine 6,7 miljoen aandelen en nog eens zo’n 4,2 miljoen via filantropische organisatie Bill & Melinda Gates Foundation. Deze deals vonden vorige week plaats op dezelfde dag dat Heinekens Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa voor miljarden euro’s aan stukken van de hand deed.

Tot ziens Femsa

Femsa werd in 2010 een grote aandeelhouder van Heineken toen het Nederlandse concern de biertak van de Mexicanen overnam. Femsa exploiteert ook nog ongeveer 20.000 winkels en meer dan 3600 apotheken. Ook is er nog een bottelaar, genaamd Coca-Cola Femsa. Het bedrijf heeft onlangs besloten om zich uitsluitend nog op zijn digitale, retail- en bottelactiviteiten te richten en het Heineken-belang te gaan verzilveren.

Heineken zelf maakte van de gelegenheid gebruik om voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen. Andere beleggers, waaronder dus Bill Gates, kochten ook stukken. Daardoor neemt de deelneming van Femsa voorlopig af van bijna 15 procent tot ruim 8 procent. Femsa heeft aangegeven het belang in een periode van twee tot drie jaar helemaal te verkopen.

Meer Nederlandse bedrijven

Heineken is niet de enige Nederlandse onderneming waarin Bill Gates geld steekt. Volgens Bloomberg heeft de steenrijke zakenman ook geïnvesteerd in onlinesupermarkt Picnic en heeft hij een belang van circa 1,3 procent in de aan de Amsterdamse beurs genoteerde kunstmestproducent OCI.

Wat Bill Gates precies wil met zijn deelneming in Heineken, is niet bekend. De Bill & Melinda Gates Foundation is een van de grootste filantropische organisaties ter wereld. De stichting bestaat sinds 2000, telt bijna 1800 werknemers en heeft al bijna 80 miljard dollar uitgegeven aan tal van projecten en initiatieven.

‘Geen bierdrinker’

Voor alle duidelijkheid: Bill Gates houdt helemaal niet van bier. In een Ask Me Anything-chat op Reddit ging hij hierop in. “Ik ben geen grote bierdrinker”, zei de filantroop. “Als ik bij iets als een honkbalwedstrijd terechtkom, drink ik alcoholvrij bier in de sfeer van alle andere bierdrinkers mee te gaan. Sorry als ik echte bierdrinkers teleurstel.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.