Pim Jansen
Pim Jansen Investeren & Beleggen 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Beurzen kelderen, maar die eeuwenoude belegging doet het nu juist goed

De beurzen kelderen, Bitcoin is weer op weg naar beneden, de oorlog in Oekraïne heeft een grote invloed op verschillende financiële markten. Maar dan is er nog dat eeuwige edelmetaal, waar je maar beter wat van kunt hebben. De prijs van goud is op dit moment sterk aan het stijgen.

“Bij veel beleggers zie je dat 5 tot 15 procent van hun geld uit goud bestaat”, zei edelmetaal-specialist Bart Brands onlangs in een interview met Manners. “Het heeft weliswaar een laag rendement, maar ook een laag risico. Als er iets gebeurt, heb je altijd nog goud.” Nu is er iets aan de hand, en zit je met goud als belegging dus safe.

Prijs goud omhoog door oorlog in Oekraïne

De goudprijs is verder gestegen door de oorlog in Oekraïne en de onrust op de financiële markten. Beleggers proberen hun geld in onzekere tijden vaak in veilig geachte beleggingen te stoppen. Goud wordt, zoals ook Brands stelt, gezien als een goede manier om waarde op te slaan.

De prijs van een troy ounce (31,1 gram) goud steeg met meer dan 1 procent naar ruim 1992 dollar. Sinds de Russische invasie van Oekraïne is de prijs van het edelmetaal met ruim 4 procent gestegen. Beleggers zijn bezorgd dat de sancties tegen Rusland de wereldwijde groei afzwakken en de inflatie verder laten toenemen.

Palladium

De prijs van palladium stijgt ook en heeft een recordhoogte bereikt. Dat metaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren van auto’s. Rusland is de grootste leverancier ter wereld van palladium en bij een escalatie van het conflict rond Oekraïne zouden Russische leveringen verstoord kunnen worden. Zo’n 40 procent van alle palladium wordt in Rusland gewonnen. Ook de prijs van koper is hoger dan ooit.

Wil je meer weten over investeren in goud? Lees dan ons interview met specialist Bart Brands van Gold Republic.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.