Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 11 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben jij een betere corona-minister dan De Jonge? Bewijs het in deze game

Als iemand het de afgelopen jaren niet makkelijk heeft gehad, dan is het wel Hugo de Jonge. Welke keuze onze voormalig minister van Volksgezondheid ook maakte, het was nooit goed. Maar zou jij het beter kunnen? Dankzij de nieuwe browsergame Beter dan Hugo krijgen we eindelijk antwoord op die vraag.

In Beter dan Hugo sta jij in de gekleurde schoenen van Hugo de Jonge. Je begint op 28 februari 2020, de dag waarop de eerste corona-besmetting in Nederland gemeld werd. Vervolgens gaat de tijd lopen en is het aan jou om het corona-virus onder controle te krijgen.

In de kleurrijke schoenen van Hugo de Jonge

Om dat voor elkaar te krijgen, krijg je als speler de beschikking over een aantal maatregelen. Zo kun je basisregels invoeren zoals thuiswerken of een mondkapjesplicht, maar ook zwaardere beslissingen nemen. Denk aan het sluiten van scholen, de horeca dichtgooien en het instellen van een avondklok. Je kunt zelfs een totale lockdown invoeren.

Terwijl jij met de maatregelen aan de slag gaat, begint de tijd te lopen. In een grafiek zie je precies welke impact jouw beleid heeft. Van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames tot hoeveel mensen er zijn overleden aan corona. Daarnaast komen er persberichten voorbij van de NOS, het AD, de Telegraaf en andere media. Hierdoor krijg je ook een idee welke effect de gekozen maatregelen hebben op de maatschappij.

Corona verslaan is niet makkelijk

Na een paar keer spelen zul je tot dezelfde conclusie komen als Hugo de Jonge: het is onmogelijk om het voor iedereen goed te doen. Er is altijd kritiek en sterfgevallen zijn niet te voorkomen. Op die manier is Beter dan Hugo ook een soort spiegel voor iedereen die denkt dat hij het beter weet. Aan het einde van iedere speelsessie krijg je een rapport onder je neus. Hierin zie je precies of jij het beter of slechter hebt gedaan dan Hugo de Jonge.

Beter dan Hugo corona
Beter dan Hugo (Afbeelding: Want.nl / Raymon Mens)

De browsergame is inmiddels door meer dan 40.000 mensen gespeeld. Een groot succes en dat terwijl Beter dan Hugo begon als een hobby experiment. “ik zat in de eerste coronagolf een beetje op Twitter te scrollen en zag al die meningen. Toen dacht ik: hoe moeilijk kan het zijn om een simulatie te maken van die pakketten met maatregelen? Na zes maanden in de avonduren programmeren had ik een game,” aldus maker Quinten Coret tegenover WANT.nl.

Grootste uitdaging

De 17-jarige student heeft zijn best gedaan om Beter dan Hugo zo realistische mogelijk te maken. Zo haalde hij veel data uit het coronadashboard en keek hij naar de verhouding positieve tests en ziekenhuisopnamen. Hij heeft zelfs wetenschappelijk studies geraadpleegd en persconferenties teruggekeken. Het verzamelen en modelleren van de data was veel werk, maar Coret geeft aan dat een andere onderdeel hem nog veel meer tijd koste. Wat dat was en meer over Beter dan Hugo lees je hierin het gehele interview.

Het resultaat mag er in ieder geval zijn. Beter dan Hugo is een eenvoudig spel om te spelen, maar gaat behoorlijk diep en steekt goed in elkaar. Het is zeker de moeite waard om even te proberen. Misschien kijk je na het spelen wel heel anders naar Hugo de Jonge.

Steun de Beter dan Hugo-maker

Beter dan Hugo is hier gratis te spelen. Op dit moment gaat de browsergame niet verder dan de eerste golf, maar daar gaat verandering in komen. Coret heeft al aangekondigd dat hij de game verder gaat uitbreiden. Wil je hem daarbij helpen, dan kun je via het spel ook een donatie achterlaten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.