Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 11 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Europa’s bestverkochte bedrijfsbusje wordt elektrisch

Ford heeft een volledig elektrische versie van de Transit gepresenteerd: de e-Transit Custom. Wordt de EV net zo populair als de dieselversie, het bestverkochte bedrijfsbusje van Europa?

Van de Ford Transit Custom met brandstofmotor zijn er op de Nederlandse markt in 2021 net geen 5.000 exemplaren verkocht. Dat is meer dan dat er überhaupt aan elektrische bestelauto’s verkocht is in dat jaar (3.177 stuks). Klinkt weinig, maar in 2020 werden er slechts 1.680 exemplaren verkocht. De elektrische markt steeg dus met 89,1 procent.

Ford tegen 2035 volledig elektrisch

Ford springt in op de groeiende markt van elektrische bedrijfsauto’s, met een bedrijfsbusje dat al populair is. Tegen 2035 wil het bedrijf alleen nog maar emissievrije auto’s verkopen.

Ford e-Transit Custom, bestverkochte bedrijfswagen
(Afbeelding: Ford)

Bij bedrijfsbusjes zijn een paar aspecten belangrijk. Hoeveel ruimte zit er in de auto, wat is de (lease)prijs en hoe ver kun je ermee rijden? Over de ruimte en prijs laat Ford nog niets los, maar over de technische specificaties van de Ford E-Transit is al het een en ander bekend.

De Ford e-Transit komt verder dan de concurrentie

Zo weten we dat de elektrische versie van de Europa’s bestverkochte bedrijfswagen een rijbereik heeft van 380 kilometer (volgens WLTP). Dat is een stuk meer dan de concurrentie nu te bieden heeft. De Toyota Proace, Citroën ë-Jumpy en Opel Vivaro-e komen allemaal maximaal 330 kilometer ver.

Ford e-Transit Custom, bestverkochte bedrijfswagen
(Afbeelding: Ford)

Hoeveel kW het accupakket beslaat, is nog niet. Wel weten we dat de batterijen geschikt zijn om snel op te laden aan een DC-lader.

Dit zijn de 10 landen met de hoogste benzineprijzen (inclusief Nederland)

Het vermogen van de elektromotor wordt ook later bekendgemaakt. Ford laat wel weten dat je met de elektrische versie ‘geen concessies ten aanzien van het trekgewicht doet.’ De huidige Ford Transit Custom met dieselmotor heeft een maximaal geremd aanhangwagengewicht van 2.800 kilogram.

Wordt dit ook het bestverkochte elektrische bedrijfsbusje?

Of de bestelwagen ook als elektrische variant de bestverkochte wordt in zijn segment, zal de prijs voor een groot deel bepalen. Of klanten bereid zijn om elektrische te gaan rijden, en 380 kilometer actieradius genoeg vinden, zullen de verkoopcijfers van 20023-2024 uitwijzen. De productie gaat in 2023 van start.

Ford e-Transit Custom, bestverkochte bedrijfswagen
(Afbeelding: Ford)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.