Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 3 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Tommy Wieringa laat zijn grootste bestseller eindelijk verfilmen

Joe Speedboot behoort inmiddels tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur. Er is goed nieuws, althans, dat vinden wij: de bestseller van Tommy Wieringa wordt na zestien jaar eindelijk verfilmd.

BALDR Film durft het aan om het literaire meesterwerk van Tommy Wieringa te verfilmen. Sam de Jong gaat de film Joe Speedboot regisseren. Jan Eilander en Daniel Samkalden schrijven het scenario. Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij.

Het filmcontract is volgens de uitgeverij inmiddels door alle partijen getekend. Alleen van de oorspronkelijke versie van Joe Speedboot (uit 2005) zijn al 400.000 exemplaren verkocht, maar het boek werd ook in diverse talen vertaald.

Tommy Wieringa kiest voor BALDR Film

Verscheidene producenten zaten volgens De Bezige Bij al langer op het vinkentouw, maar Tommy Wieringa koos dus voor BALDR Film. “Uit de gesprekken met de scenaristen werd duidelijk dat ze slimme, goede ideeën hebben om het verhaal naar beeld te vertalen; heel stimulerend. Ook de samenwerking met regisseur Sam de Jong geeft reden om op een film te hopen die eigenzinnig, rijk en groots is”, aldus de schrijver.

Frank Hoeve van BALDR Film noemt Joe Speedboot “een monumentale roman en een ode aan de verbeelding, de film zal net zo iconisch moeten worden.”

Joe Speedboot al bijna eerder verfilmd

Joe Speedboot is de vierde roman van Tommy Wieringa en gaat over de 14-jarige Fransje Hermans die net – permanent – in een rolstoel beland. Hij was in slaap gevallen in een maisveld en werd vervolgens overreden door het wiel van een maishakselaar. Fransje kan alleen zijn rechterarm nog bewegen en niet meer verstaanbaar praten.

Het verhaal wordt verteld vanuit zijn gedachtes en fantasieën en begint in een ziekenhuis in het fictieve dorpje Lomark, wanneer Fransje tweehonderdtwintig dagen niet bij kennis is geweest, al hoort hij alles wat er gezegd wordt. Zo hoort hij van een zekere leeftijdsgenoot genaamd ‘Joe Speedboot’, met wie uiteindelijk een vriendschap ontstaat.

Vlak na de release begon IJswater Films in 2005 al met de verfilming, maar die werd door Tommy Wieringa tegengehouden, omdat hij niet achter de uitvoering stond.

Dit zijn de beste Nederlandse films op Netflix

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.