Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste Nederlandse films op Netflix

Er staan heel veel Nederlandse films op Netflix, maar we vrezen dat we je niet erg blij maken met Jan Kooijman in Toscaanse Bruiloft.

Zo staat er nog een bulk Nederlandse films op Netflix waar je niet heel erg blij van wordt. Dus hebben we een selectie gemaakt.

De ‘beste’ Nederlandse films op Netflix

Als we deze lijst een jaar geleden hadden gemaakt, zouden Zwartboek, Tonio, Weg van jou en nog een paar goede Nederlandse films er ook tussen kunnen staan. Die zijn sinds kort echter verdwenen van Netflix. Dit is onze top 5 van nu.

1. Publieke werken (2015)

Publieke Werken is een historisch drama dat zich afspeelt rond het jaar 1888. Het is een verfilming van de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom. De film gaat over het waargebeurde verhaal van de de bouw van het Victoria Hotel tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Een volledig huizenblok is opgekocht, maar er moet alleen nog onderhandeld worden over het huisje van de vioolbouwer Walter Vedder. Het eerste bod is ruim voldoende. Door hebzucht en steun van zijn buurman vraagt de vioolbouwer echter meer dan de dubbele prijs.

Als de partijen er niet uitkomen, wordt er toch begonnen met de bouw. Na de sloop van de opgekochte gebouwen wordt er om de twee onverkochte panden heen gebouwd. Daarnaast is er een verhaallijn over zijn neef Christiaan Anijs. Een apotheker die werkt als dokter voor straatarme turfstekers in Hoogeveen. Deze Nederlandse film is nu te zien op Netflix.

2. Prins (2015)

De Nederlandse film Prins is het originele filmdebuut van regisseur Sam de Jong (1986). De lastige tiener Ayoub wordt de rechterhand van een vastgoedcrimineel om het meisje (gespeeld door Sigrid ten Napel) van zijn dromen te winnen. De film wordt gedragen door natuurtalen Ayoub El Asri, die zijn eigen naam draagt in de film en voor Prins nog nooit had geacteerd. Sam de Jong moest het doen met weinig budget, waardoor hij deels noodgedwongen kon experimenteren met beeld en geluid. Dat heeft geresulteerd in een debuut van grote klasse. Nu te zien op Netflix.

3. De Marathon (2012)

Valt er dan nog wat te lachen? Zeker! De Marathon een van de grappigste Nederlandse films van deze eeuw. Vier ongetrainde Rotterdammers moeten de Marathon van Rotterdam lopen om hun garagebedrijf te redden. Stefan de Walle, Frank Lammers, Marcel Hensema, Martin van Waardenberg en Mimoun Oaïssa spelen de hoofdrol. Nu te zien op Netflix.

4. Wolf

Wolf won in 2013 een Gouden Kalf voor beste regie, beste acteur (Marwan Kenzari) en beste productiedesign. Marwan Kenzari is inmiddels doorgebroken in Hollywood. Wolf is een zwart-wit film over de jonge en succesvolle kickbokser Majid. Buiten de ring lonkt het snelle geld van de georganiseerde misdaad. Majid leeft in voortdurende strijd met zichzelf. Een van de meest aangrijpende Nederlandse films van het afgelopen decennium. Nu te zien op Netflix.

5. Riphagen

Riphagen is een biografische Nederlandse film die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over Andries Riphagen, een Nederlandse crimineel die ondergedoken joden chanteerde en verantwoordelijk was voor honderden doden. De hoofdrol wordt gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge en het is direct duidelijk dat hij beter kan acteren dan grappen maken. Een verrassend goede film die lekker wegkijkt. Nu te zien op Netflix.

De beste Nederlandse series op Netflix

Liever Nederlandse series dan Nederlandse films? Check dan deze top 5.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de beste Nederlandse films op Netflix
Sluiten