Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Stijl 9 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Quarantaine-kapper: 5 top tondeuses om je baard en kapsel strak te houden

Gemiddeld gaan mannen om de vier á vijf weken naar de kapper. Dat gaat door de huidige crisis nu wel een probleem worden. We zitten inmiddels al de nodige weken in quarantaine en de barbieren en kappers van Nederland houden hun deuren voorlopig dicht. Nu kun je gewoon alles laten groeien (niemand kan het tenslotte zien), maar wij kiezen er liever voor om er alsnog strak bij te lopen. Als jij er ook zo in staat, dan kun je niet zonder een goede tondeuse.

Het is nagenoeg onmogelijk om je baard en kapsel net zo strak te krijgen als bij de barbier of kapper, maar je kunt best in de buurt komen. Het is hierbij belangrijk dat je weet wat je doet, maar minstens net zo belangrijk is het juiste materiaal. Zeker als je een wat langere baard hebt en een razor fade rockt is een goede tondeuse iedere euro waard.

Verschil tussen scheerapparaat, trimmer en tondeuse

Even voor de duidelijkheid: een tondeuse is wat anders dan een trimmer of scheerapparaat. Je gebruikt deze drie verschillende apparaten namelijk voor verschillende lengtes. Met een scheerapparaat scheer je de haren helemaal af. Een trimmer is om relatief korte haren korter te maken en is vooral geschikt voor fijne haartjes. Een tondeuse is het meest zware geschut en kan ook dikkere en langere haren wegscheren.

Een goede tondeuse moet aan een aantal punten voldoen. Het belangrijkste is natuurlijk dat hij scherp en krachtig is zodat je moeiteloos alles strak trekt. Waar je verder op moet letten is dat hij niet te heet wordt en precies is. Zeker bij het bijwerken van je baard of een opgeschoren kapsel is precisie zeer belangrijk. Verder is het ook handig als je de tondeuse op verschillende lengtes kunt instellen. Vooral als je wilt faden.

5 top tondeuses om je baard en kapsel strak te houden

1. Wahl Super Taper Cordless

Als alleen het beste goed genoeg is, dan wil je een professionele tondeuse in huis halen. De Super Taper van Wahl valt in die categorie. Dit apparaat hangt bij menig kapperszaak aan het stopcontact en dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen is hij zeer krachtig en voorzien van een verchroomde snijblad. Daarnaast koelt hij tijdens het scheren en gaat een volle batterij 90 minuten mee. Zo heb je alle tijd hebt om je look weer strak te trekken. Verder kun je deze tondeuse instellen op vier verschillende lengtes.

Wahl Super Taper Cordless
De Wahl Super Taper. (Afbeelding: Wahl)

2. Philips 9000 serie HC9450/15

Wil je de keuze hebben uit veel lengtestanden? Dan stopt je zoektocht hier. Deze Philips tondeuse heeft er namelijk 400! Van 0,5 mm tot 42 mm. Daarnaast heeft hij een geheugenfunctie waarmee je drie standen op kunt slaan. Ook beschikt hij over een turbostand en is hij zelfslijpend. Zo blijven de titaniummesjes scherp en geniet jij iedere keer weer van een strak resultaat. Dat alles doet hij volledig snoerloos en met een volle batterij kun je maar liefst twee uur aan de slag.

Philips 9000 serie HC9450:15 Tondeuse
De Philips 9000 serie HC9450/15. (Afbeelding: Philips)

3. ProfiCare PC-HSM/R 3013

Zoek je vooral een tijdelijke oplossing tot de barbier weer open gaat? Dan wil je natuurlijk niet te veel geld uitgeven. Gelukkig hoeft dat niet, want bij de Proficare PC-HSM/R 3013 krijg je veel voor weinig. Een solide tondeuse die zijn werk goed doet en ook nog eens geleverd wordt met de nodige accessoires. Het ontwerp is misschien niet heel spannend, maar qua prijs-kwaliteitverhouding is dit een uitstekende keuze.

De ProfiCare PC-HSM/R 3013.
De ProfiCare PC-HSM/R 3013. (Afbeelding: ProfiCare)

4. Wahl Close Cut Pro

Zoek je de professionele kwaliteit van Wahl, maar vind je de Super Taper toch net wat te duur? Dan kun je altijd nog voor de Wahl Close Cut Pro gaan. Een solide en krachtige tondeuse waarmee je hoofdhaar en baard strak kunt trimmen. In tegenstelling tot de Super Taper Pro kun je de bij deze tondeuse de lengte niet instellen, maar hij wordt wel geleverd met vier zes opzetstukjes en ligt lekker in de hand.

Wahl Close Cut Pro tondeuse
De Wahl Close Cut Pro. (Afbeelding: Wahl)

5. AEG HSM/R 5638

Stel je geen hele hoge eisen aan je tondeuse en wil je er niet te veel geld aan uitgeven, maar zoek je er wel eentje die een beetje stijlvol is? Dan is dit exemplaar van AEG een goede keuze. Hij houdt zich misschien niet zo goed staande bij langere haren, maar ziet er wel heel stijlvol uit. Prima keuze als je een tondeuse zoekt om je baard en kapsel zo nu en dan wat bij te werken.

Stijlvol in quarantaine

Begint je haar nu echt te lang te worden en weet je niet zo goed wat je nu moet zonder barber? Meet jezelf dan een nieuwe look waar je niet veel voor nodig hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Peaky Blinders look? Probeer het gewoon zelf. Je kunt als het mislukt tenslotte gewoon in quarantaine blijven tot het weer is aangegroeid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.