Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Netflix-detox: 8 bloedstollende thriller boeken die je omver blazen

Met alle sociale media, games, streamingdiensten en andere snackable content kan het heerlijk zijn om weer eens een boek erbij te pakken. Al was het maar om eens een keer niet naar een computerscherm te turen. Bovendien kunnen boeken minstens net zo spannend zijn als je favoriete Netflix-serie, zo bewijzen deze acht thrillers die als een ware achtbaanrit weglezen. Voor de goede orde: vrijwel elk boek in deze lijst is ook in het Nederlands beschikbaar.

The Silence of the Lambs

Je kent Hannibal Lecter waarschijnlijk uit de legendarische film met Anthony Hopkins, of uit de serie waarin Mads Mikkelsen de rol vertolkt. Maar heb je ook de boeken gelezen waarmee het allemaal begon? The Silence of the Lambs is anno 2019 nog steeds een verslavend boek, van begin tot eind. Dit boek is geheel los van de andere boeken van Thomas Harris te lezen. Juist in het boek is meneer Lecter extra angstaanjagend.

The Woman in the Window

Anna leeft alleen in haar huis in New York, met net iets teveel wijn, oude films en herinneringen aan een gelukkiger verleden. Ze komt de deur niet meer uit, maar het bespioneren van haar buren houdt Anna uren bezig. Wanneer ze uit haar raam tuurt en iets ziet wat ze absoluut niet had mogen zien, stort haar wereld in en komen shockerende geheimen aan het licht. Wat is echt, wat is nep? Deze thriller is een zeer originele achtbaanrit die tot de laatste pagina op moordtempo voortwoedt. Ook lekker: je zit niet, zoals bij veel thrillers wel het geval is, meteen vast aan een eindeloze serie.

Ragdoll

Daniel Cole is de grote nieuwe naam in thrillerland. Zijn Fawkes and Baxter trilogie weet clichés erbij te pakken en ze op een verfrissende manier te combineren. Het eerste deel heet Ragdoll, en gaat over een controversiële detective genaamd William Fawkes, ook wel bekend als Wolf. Na een schorsing wegens geweld jegens een verdachte mag hij weer moordzaken op gaan pakken. Al snel stuit hij op een lichaam dat uit de ledematen van zes vermoorde slachtoffers bestaat, als een soort pop aan elkaar genaaid. Vooral een aanrader voor fans van donkere humor!

Beste thriller boeken
Bron: Luitingh-Sijthoff

The Hunt for Red October

Dit is de grote hit, de bestseller, die de carrière van Tom Clancy lanceerde. De kans is groot dat je al een keer in aanraking bent gekomen met zijn werk, al was het maar omdat talloze populaire games, films en series op zijn verhalen gebaseerd zijn. Hij is de grootmeester van de militaire thrillers, propvol verslavende actie. Zijn boeken zijn zo accuraat dat het gerucht jarenlang de ronde deed dat Clancy bronnen had binnen het Witte Huis. In dit boek gaat men op jacht op een zeer geheime Russische onderzeeër: The Red October.

The Shining

Stephen King mag natuurlijk niet ontbreken in een thriller-lijstje. Je zou kunnen beargumenteren dat The Shining horror is, maar gelukkig is het thriller-genre flexibel genoeg om dit pareltje mee te pakken. Spannend is dit meesterwerk in ieder geval zeker. Je kent het verhaal waarschijnlijk al van de gelijknamige film, maar op papier weet King je pas echt bij de strot te grijpen.

Ik Reis Alleen

Ook Samuel Bjørk is zo’n naam die de afgelopen jaren rap in populariteit is gestegen. In het Noorse platteland wordt het lichaam van een zes-jaar oud meisje aangetroffen, met een touw om haar nek. Ze is gekleed in vreemde poppenkleertjes, met het nummer 1 op haar vingernagel gekrast. De ervaren detective Holger Munch weet meteen dat er meer zullen volgen. Hun enige hint? Een briefje dat om de nek van het meisje hing, met de tekst ‘Ik reis alleen’.

De doodsvogel
Bron: Thaumas Dwarsliggers

The Turn of the Key

Roawn Caine kan wel een extra zakcentje gebruiken, en gaat dan ook meteen in op een advertentie die ze tegenkomt waarin om een au pair gevraagd wordt. Vooral omdat het genoemde salaris gigantisch is. Wanneer ze aankomt in het luxueuze huis treft ze het perfecte gezinnetje aan. Wat ze dan nog niet weet, is dat ze een nachtmerrie binnenstapt. Een nachtmerrie die zal eindigen met een dood kind en Caine in de gevangenis.

And Then There Were None

Ook Agatha Christie is zo’n verplicht nummertje. Uit haar omvangrijke oeuvre heeft And Then There Were None het beste de tand des tijds doorstaan. Tien ogenschijnlijk willekeurige gasten worden uitgenodigd als weekendgasten op een privé-eiland. De excentrieke miljonair die hen heeft uitgenodigd is echter nergens te bekennen. Wat de gasten gemeen hebben, is dat ze allemaal een donker geheim hebben. Tevens zijn ze allemaal marked for death. Een voor een worden ze vermoord, tot niemand over is. Of toch wel?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.