Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

De top 8 beste oorlogsfilms op HBO Max volgens IMDb

Het aanbod aan films op HBO Max is groot, zeker wat kwaliteitsfilms betreft. De streamer gooit net wat minder crap dan Netflix online. Zeker voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm zijn er een hoop pareltjes op de streamingdienst te vinden.

We zetten de beste voor je op een rijtje.

Beste oorlogsfilms op HBO Max volgens IMDb

Onlangs zetten we de beste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje. Wat dat genre betreft is er echter een concurrent die een net wat sterker aanbod heeft: HBO Max. Van Brad Pitt als een meedogenloze sergeant tot misschien wel de beste oorlogsfilms aller tijden: dit zijn de acht beste oorlogsfilms op HBO Max, gerangschikt op basis van IMDb-score.

8. Fury

Geheel toevallig is Fury zowel op Netflix als op HBO Max de op zeven na beste oorlogsfilm. Brad Pitt speelt Wardaddy, een keiharde sergeant die de leiding geeft aan een klein team. Met slechts één tank tot hun beschikking zullen ze een praktisch onmogelijke missie moeten voltooien: de kern van nazi-Duitsland binnen dringen, achter de frontlinies. Het levert een meeslepende en ronduit intense oorlogsfilm op. Aanrader!

IMDb-score: 7.5

7. Conspiracy

Fury is zeer bekend, iets wat niet geldt voor Conspiracy. Geheel onterecht, zo bewijst alleen de IMDb-score van deze film al. Kenneth Branagh en Stanley Tucci spelen de hoofdrol in deze dramafilm over de Wannsee Konferenz. Een bijeenkomst die plaatsvond op 20 januari 1942. Vijftien kopstukken van het nazibewind komen samen om een oplossing voor de grootste ergernis van de Führer uit te zetten: het groeiende aantal joden. Een indrukwekkende film over een gitzwart hoofdstuk uit de geschiedenis. Helaas een waargebeurd verhaal…

IMDb-score: 7.6

6. 300

De meeste oorlogsfilms op HBO spelen zich af tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog. 300 vormt een welkome uitzondering op die regel. We gaan terug naar de Slag bij Thermopylae, 323 jaar voor Christus. Gerard Butler speelt Koning Leonidas, die met zijn driehonderd Spartanen tegen Xerxes en zijn reusachtige Perzische leger vocht. Een strijd voor de Griekse democratie, maar die geschiedenisles mag je snel weer vergeten: Zack Snyder zette met 300 vooral een unieke gestileerde en ronduit spectaculaire achtbaanrit vol actie neer.

IMDb-score: 7.6

5. Sometimes in April

We gaan van 323 voor Christus naar 1994. Vanaf april dat jaar kwamen binnen slechts honderd dagen 800.000 burgers om in Rwanda. Het verschrikkelijke resultaat van een zuivering door nationalisten. Deze indrukwekkende film vertelt het waargebeurde verhaal achter die zuivering, door de ogen van twee broers. Broers die door hun politieke overtuigingen compleet tegenover elkaar komen te staan tijdens dat bloederige conflict. Sometimes in April zal je nog lang bijblijven.

IMDb-score: 7.8

4. Dunkirk

Christopher Nolan zette met Dunkirk een bioscoopervaring van jewelste neer. Gelukkig weet de oorlogsfilm ook zes jaar na dato op HBO Max nog indruk te maken. Nolan vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerden uit Duinkerken in 1940 door met drie perspectieven te spelen: land, zee, en vanuit de lucht. Als kijker wordt je midden in de chaos gegooid, zonder onnodige expositie of dialogen. Het levert een unieke kijkervaring op. Het feit dat niet alle details even historisch accuraat zijn mag de pret dan al niet meer drukken.

IMDb-score: 7.8

3. Letters from Iwo Jima

In februari 1945 vond de Landing op Iwo Jima plaats, ook wel bekend als de Slag om Iwo Jima. Het begin van een belangrijk gevecht tussen de Amerikaanse en Japanse soldaten. Generaal Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe) en zijn mannen vechten veertig dagen lang, maar beginnen langzaam te beseffen dat ze met een zelfmoordmissie bezig zijn. Uit de koker van Clint Eastwood!

IMDb-score: 7.9

2. Der Untergang

Het indrukwekkende Der Untergang neemt ons mee naar Hitlers bunker onder Berlijn, waar hij de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog doorbracht. Tot zijn dood aan toe. De Russen hebben de stad al omsingeld, en de Führer bevindt zich met zijn vrouw en andere intimi in een uitzichtloze situatie. De bunkers zijn gevuld met gewonde soldaten, de medicijnen zijn op en Hitler weigert te vluchten. Acteerwerk waar je U tegen zegt. Bovendien prijzen historici deze film om hoe accuraat ie is. Regisseur Oliver Hirschbiegel kon zijn script op meerdere verslagen uit de eerste hand baseren, met een belangrijke topfilm als resultaat.

IMDb-score: 8.2

1. Full Metal Jacket

Ah, HBO Max heeft met Full Metal Jacket een filmklassieker van de bovenste plank voor je klaar staan. Tevens is het, als we IMDb moeten geloven, op het moment van schrijven de allerbeste oorlogsfilm op de streamingdienst. Dit meesterwerk van Stanley Kubrick gaat over de Vietnamoorlog, en bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte gaat over een trainingskamp van de US Marines, waar jonge broekies worden klaargestoomd en ronduit gehersenspoeld om richting Vietnam te vertrekken. In de tweede helft zien we de oorlog door de ogen van een verslaggever. Dijk van een film!

IMDb-score: 8.3

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.