Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 28 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De beste nieuwe adressen voor eten en drinken in Amsterdam

Na een bourgondische tour door Parijs keert Manners-gastschrijver Maarten Verkoren terug in Amsterdam. Wat zijn hier de beste nieuwe adresjes voor eten en drinken?

Amsterdam kent een levendig horecalandschap, mede dankzij de vele expats en toeristen die onze hoofdstad verrijken. Dit heeft ertoe geleid dat er geregeld nieuwe cocktailbars, bistro’s, brasserieën, koffietentjes en restaurants geopend worden. Het is nauwelijks bij te houden en daarom heb ik een rondgang gemaakt langs de nieuwste aanwinsten. Met onderstaand lijstje in je achterzak heb je op elk moment van de dag een goed adres waar je lekker kan eten en drinken. 

LOT61 – nieuwe specialty koffiebar

Bij Hilton’s DoubleTree in Amsterdam kon je altijd terecht bij de inpandige Starbucks. Recent maakte het hotel een ommezwaai door Starbucks in te ruilen voor een nieuwe specialty koffiebar: LOT61. We hadden al goede verhalen gehoord over deze koffie en schoven aan voor een bakkie. Dat bakkie werden er vijf en strak van de cafeïne rolden we weer naar buiten.

De beste nieuwe adresjes voor eten en drinken in Amsterdam
Hele goede specialty-koffie (Afbeelding: LOT61 Amsterdam)

Wat de koffie van LOT61 nou zo lekker maakt, lees je hier op hun website. We hebben in elk geval verschillende producten en bereidingen geprobeerd en die vielen in de smaak. Ik denk persoonlijk dat DoubleTree een goede move gemaakt heeft met deze verandering die volgens de eerste geluiden zowel hotelgasten als locals kan bekoren. Ook de menukaart en de locatie zo dicht bij Amsterdam Centraal Station maakt LOT61 tot een goede tussenstop.

Breman Brasserie bij Hoxton Lloyd Hotel

Breman Brasserie bevindt zich in hotel The Hoxton Lloyd aan de Amsterdamse Oostelijke Handelskade. Dit bijzondere gebouw is sowieso het bezoeken meer dan waard en als je daar toch bent, moet je zeker een keer aanschuiven bij Breman. Deze brasserie heeft de zaakjes goed voor elkaar. De sfeer is goed, de unieke en prachtige inrichting is bijzonder stijlvol en je kan er uitstekend eten en drinken.

De beste nieuwe adresjes voor eten en drinken in Amsterdam
Lekker eten en drinken, mooi decor (Afbeelding: Breman Brasserie Amsterdam)

Tip: doordeweeks hebben ze elke dag van 15-18 uur een happy hour voor oesterliefhebbers! Ook de andere gerechten op de kaart zijn aan te bevelen en bovendien prima betaalbaar. Daar houden wij van! Breman Brasserie heeft daarnaast een uitgebreide drankenkaart met goede koffie, leuke biertjes en wijnen en bovengemiddeld lekkere cocktails.

Cocktailbar Barbue hoort bij de top van Nederland

Een andere reden om The Hoxton Lloyd te bezoeken, is de daar gevestigde cocktailbar Barbue. Als je hier nog nooit geweest bent, mis je echt wat. Manners houdt van cocktailbars die ambitie tonen om echt iets toe te voegen aan het horecalandschap. Met haar bijzondere sfeer en spannende Argentijnse en Italiaanse invloeden behoort Barbue zeker bij dat selecte gezelschap.

De beste nieuwe adresjes voor eten en drinken in Amsterdam
Een heerlijk relaxte sfeer met Argentijns-Italiaanse invloeden (Afbeelding: Barbue Amsterdam)

Hier wordt mixology zeer serieus genomen en benadert men het bartender-vak met een mix van enthousiasme, ervaring en creativiteit. Dat pakt goed uit. Er wordt zelfs gedacht aan de minder fortuinlijke medemens, want in samenwerking met Voerman Vieux is een bijzondere signature cocktail ontwikkeld die niet alleen geweldig smaakt, maar ook nog een bijdrage levert aan het MS-fonds.

We proeven meerdere signature cocktails van de kaart en zijn onder de indruk van de visie, presentatie en smaken. Ook de algehele sfeer is zo bijzonder dat je die echt een keer moet ervaren. Als het donker wordt, waan je je in een klassieke, stemmig ingerichte en verlichte cocktailbar waar laptops niet getolereerd worden, maar waar het draait om genieten in het moment. En zo hoort het ook, want een mooie cocktail sla je niet achteloos achterover terwijl je met je hoofd elders bent. Barbue is een aanwinst voor de cocktail-scene.

Krusta – bijzondere pizza’s

Restaurant Krusta is gevestigd aan het Europaplein en blijkt van dezelfde eigenaar als buurman KAIA, het moderne Griekse restaurant . Anders dan haar grote zus richt Krusta zich hoofdzakelijk op pizza. Krusta belooft een ongewone pizza te serveren met de nadruk op een bijzondere korst. Oké, bring it on! Je kan er buiten eten op het terras of binnen in een mondaine sfeer met up-beat muziek. Toen wij er aten bevonden we ons tussen een mix van Amsterdammers die komen ontspannen met een hapje en drankje en zakenlieden die stoom komen afblazen na een lange dag op een beurs te hebben gestaan in de RAI.

De beste nieuwe adresjes voor eten en drinken in Amsterdam
Waanzinnige korst (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Voor ik verklap of de pizza’s lekker waren, eerst de voorgerechtjes. Die doen recht aan het thema Zuid-Mediterraans; smaakvol en verrassend, een mooie greep uit het lekkerste wat de keukens van Zuid-Europa te bieden hebben. Dan ook eerst nog even de cocktails. Als ik het goed gezien heb, worden die bereid in de cocktailbar van de buurvrouw KAIA. Tijdens ons bezoek daar waren we al tot de conclusie gekomen dat de cocktails prima smaken en dat is ook nu het geval. Onze pizza’s weten de hoge verwachtingen zeker waar te maken. Ze zien er zeer ambachtelijk uit, goed deeg, lekkere dunne, knapperige bodem met een prachtige korst met sesamzaadjes! 

Riot – gek op aardappels

Ook nieuw is Riot Restobar. Een interessant concept met de aardappel als centraal ingrediënt. Ze hebben er verschillende spannende bereidingen van de pieper, je kan zelfs hun eigen aardappelbier bestellen (doen, want lekker!). Nog beter zijn de cocktails, die gemaakt worden met duurzame en organische ingrediënten. Is dat lekker? Ja! 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.