Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De top 100 films ooit volgens een panel van filmmakers en critici

Het Britse blad Sight & Sound vraagt al zeventig jaar elke tien jaar honderden filmmakers en critici wat de beste film aller tijden is. Dit jaar is het weer zover, met een opvallende winnaar.

Met tig streamingdiensten ter je beschikking en duizenden films is de keuzestress real. Gelukkig staat het internet vol met lijstjes met de beste films per genre, streamingdienst of van een specifieke filmmaker. Zo zetten wij bijvoorbeeld onlangs nog de beste oorlogsfilms op HBO Max, Netflix én Disney+ op een rijtje voor je.

Prestigieuze lijst met beste films ooit

Maar ja, wat zegt het rangschikken op basis van IMDb-scores nou echt? Dat moet toch beter kunnen, serieuzer, wetenschappelijker zelfs. Welkom bij het toppunt van filmlijstjes: de prestigieuze enquête van het Britse filmmagazine Sight & Sound.

Zij vragen al sinds 1952 aan honderden critici, regisseurs en schrijvers wat de beste films ooit gemaakt zijn. Dat doen ze niet wekelijks, maandelijks of jaarlijks, maar slechts om de tien jaar. Een bijzonder moment dus. En als je telkens tien jaar bij 1952 optelt, dan kom je vanzelf uit in 2022.

Zeventig jaar aan winnaars

Toen Sight & Sound voor de eerste keer de enquête hield, in 1952 dus, kwam Vittorio de Sica’s Bicycle Thieves uit de bus als de beste film aller tijden. Een Italiaanse dramafilm uit 1948 die zich afspeelt tijdens de Grote Depressie.

Tien jaar later wat Citizen Kane van Orson Welles de grote winnaar. Een filmklassieker die sindsdien elke tien jaar bovenaan het prestigieuze lijstje prijkte. Steeds weer stemden honderden respondenten de dramafilm naar de eerste plek.

Tot 2012. Toen werd Vertigo uitgeroepen tot de beste film ooit gemaakt. Een thriller van Alfred Hitchcock uit 1958 over een politierechercheur die helemaal in de ban raakt van de vrouw die hij moet schaduwen.

Beste films aller tijden Vertigo
Vertigo (Afbeelding: Paramount Pictures)

2022 levert opvallende nieuwkomer op

De filmklassieker heeft echter maar tien jaar op de troon kunnen zitten. Dit jaar vroeg Sight & Sound voor de achtste keer aan honderden filmmakers en critici wat volgens hen de beste films aller tijden waren, en daar kwam dit keer een verrassende winnaar uit voort: de Belgische speelfilm Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles.

Dat is een Franstalige dramafilm uit 1975, van de regisseur Chantal Akerman. De film volgt Jeanne Dielman, een jonge weduwe die samen met haar zoon Sylvain in een flat woont. Haar leven staat in het teken van een streng stramien: terwijl haar zoon op school zit, zorgt zij elke dag weer op dezelfde beklemmende routineuze wijze voor hun appartement. Daarnaast houdt Dielman er echter nog een tweede leven op na: ze ontvangt in haar flatje ook klanten die langskomen voor betaalde liefde, zoals de synopsis van de film dat zo vriendelijk samenvat.

Magnifiek epos

“Een magnifiek epos van experimentele cinema dat een feministische kijk biedt op terugkerende gebeurtenissen in het dagelijks leven,” zo concludeert het Britse filmblad. Je kunt de complete top honderd, inclusief beschrijving per film en andere informatie, checken op de officiële website van Sight & Sound.

De beste film aller tijden streamen

En de beste film aller tijden? Die is op het moment van schrijven helaas niet op een ‘normale’ streamingdienst te vinden. Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles kun je echter wel voor een paar euro huren op MyLum, een speciale streamingdienst voor Europese series en films.

Beste films aller tijden Vertigo Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles
De winnaar (Afbeelding: Criterion)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.