Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 20 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

5 banen zonder diploma met een goed salaris en veel vraag

Deze vijf banen met een goed salaris bewijzen ook nog eens dat je zonder diploma echt niet alleen op water en brood hoeft te leven.

Begrijp ons niet verkeerd, het behalen van een papiertje is belangrijk. Het is fijn om dit altijd achter de hand te hebben. Maar het is niet zo dat je per se een diploma nodig hebt om goedbetaald werk te krijgen.

Banen zonder diploma met een goed salaris

Vaak moet je wel even een cursus doen voor de onderstaande banen of bepaalde kennis in huis hebben. Maar een diploma is niet nodig. Naar de meeste van deze banen is veel vraag.

Programmeur

In een wereld waar we niet meer zonder technologie kunnen leven, is er veel vraag naar mensen die kunnen programmeren. Als je programmeur wil worden, hoef je daarom niet altijd een diploma te hebben. Belangrijk is natuurlijk wel dat je de kennis in huis hebt.

Gelukkig kun je jezelf heel veel leren aan de hand van het internet. Heb je een programmeertaal geleerd en een cursus gevolgd? Zonder diploma kun je bij deze baan alsnog tussen de 3.000 en 4.500 euro aan salaris verdienen. Als beginner moet je het misschien doen met iets minder.

Uitvaartondernemer

Deze baan is niet voor iedereen weggelegd: uitvaartondernemer is niet alleen een lastige baan, maar ook emotioneel zwaar. Toch ben jij degene die ervoor zorgt dat nabestaanden op een mooie en gepaste manier afscheid kunnen nemen van hun familielid of vriend(in). Een dankbaar beroep dus! Met een goed salaris.

Uitvaartondernemer haalt het lijstje ‘banen die goed verdienen zonder diploma’, omdat je de kennis voor dit beroep niet alleen met een opleiding kan opdoen. Vaak word je namelijk intern opgeleid. Voor deze baan kun je een bruto maandsalaris tussen de 2.500 en 3.800 euro verwachten.

Luchtverkeersleider

Bij banen met veel verantwoordelijkheid kun je een flink salaris verwachten, maar vaak moet je daarvoor lang in de schoolbanken hebben gezeten. Luchtverkeersleider is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit lijstje, want ook hier moet je verplicht een vierjarige opleiding doen.

Er is een grote maar: deze opleiding wordt voor je betaald én gedurende de opleiding krijg je al een maandsalaris van 2.200 tot 2.600 euro. Eenmaal afgestudeerd loopt dit op tot ruim 6.000 euro per maand. Ben je echt goed? Dan kun je zelfs meer dan een ton per jaar verdienen. Wil jij vliegtuigen veilig laten opstijgen en landen? Go for it!

HR-manager of recruiter

Uit onderzoek blijkt dat werknemers met een diploma bij veel beroepen meer verdienen. Gemiddeld 8.500 euro per jaar meer zelfs. Opvallend genoeg geldt dat veel minder voor HR-professionals. HR-manager is dan ook één van de best betaalde beroepen waar je geen diploma voor nodig hebt. Met een salaris tussen de 34.000 en 60.000 euro per jaar boer je goed. Ook recruiter worden veel mensen zonder daarvoor een diploma te hebben.

Belegger/aandelenhandelaar

Vacaturebank Adzuna spitte door de duizenden vacatures op hun website en kwam erachter dat aandelenhandelaar met een gemiddeld jaarsalaris van 86.500 euro het hoogste scoort op de lijst van banen die goed verdienen en waarbij je geen diploma nodig hebt. Als beginnend belegger hoef je dit overigens niet te verwachten.

Op de beurs is veel geld te halen, maar ook veel geld te verliezen. Salaris is dan ook een vreemd woord in deze. Wij zouden beleggen dan ook eerder aanraden als passief inkomen naast je andere inkomen. Kortom: een andere inkomstenbron.

Lees meer over geld en carrière.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.