Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 30 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

De 10 beste banen in 2023 op basis van salaris, aanbod en remote

Nieuw onderzoek laat zien wat de ‘beste’ banen in Nederland zijn in 2023. Daarbij is gekeken naar onder meer salaris, werken op afstand (remote) en aanbod.

Anno 2023 wordt er vaker dan eens gewisseld van baan en verwacht men een nieuw soort leiderschap van de grote baas. Daarnaast werken we steeds vaker online, zijn bedrijven kwetsbaar voor cybercriminaliteit en vinden werknemers het belangrijk om ook op afstand te kunnen werken. Waar zijn dit jaar de meest kansrijke banen, waar je óók flink kunt cashen?

Vacaturesite Indeed deed onderzoek naar die vraag, op basis van drie verschillende factoren. Welke banen waren er tussen 2019 en 2022 het meest in opmars? Waar verdien je minimaal een modaal salaris – dus minstens 38.400 euro per jaar? En in welk vakgebied heb je de mogelijkheid om te werken op afstand? Mocht je een carrièreswitch overwegen, lees dan hieronder welke banen het beste uit de bus komen.

De beste banen van dit jaar

Alvast een tipje van de sluier: banen in de financiële sector spelen een dominante rol in de lijst. Ook als je de nodige IT-skills in huis hebt, zit je dit jaar goed. Werkgevers staan te springen om bijvoorbeeld bedrijfsgegevens online optimaal te beveiligen én ze zijn bereid daar flink de portemonnee voor te trekken. Onderstaande salarisgemiddelden zijn gebaseerd op salarisindicaties van openstaande vacatures op Indeed.

1. Assistent accountant: jaarsalaris 40.000 euro

Droom jij van cijfers en waren alfa-vakken op school niet aan jou besteed? Goed nieuws, want de arbeidsmarkt kan nogal wat assistent accountants gebruiken. Je controleert de financiële administratie, weet alles over de boekhouding en ziet geen getal over het hoofd. Qua salaris zal je het net wat ruimer hebben dan Jan Modaal: je kunt rekenen op zo’n 40.000 euro op jaarbasis.

2. Business analist: jaarsalaris 57.600 euro

Als bedrijfsanalist snap je wat de behoeftes zijn van het bedrijf én begrijp je ook hoe je die kunt vervullen. Je dagen zijn gevuld met de ontwikkeling van nieuwe strategieën en je bent spelverdeler tussen de top van het bedrijf en de andere medewerkers. De vraag naar deze experts is sinds 2020 gestegen met bijna 32 procent. Genoeg kansen in deze hoek, dus. Daarnaast levert dit werk een forse boterham op de plank op: je verdient gemiddeld 57.600 euro per jaar.

3. Product owner: jaarsalaris 70.000 euro

Het woord ontwikkeling staat binnen deze functie centraal. Zijn dingen bij jou nooit af en denk je dat iets altijd nóg beter kan? Wie weet ben jij de ideale product owner. Je bent constant bezig met de doorontwikkeling van diensten of nieuwe producten. De financiële beloning die daar tegenover staat is zo’n 70.000 euro per jaar. Dit werk is flink in opmars: sinds 2020 is het aanbod vacatures gestegen met 67 procent.

4. Financieel controller: jaarsalaris 61.250 euro

Binnen deze functie controleer je het werk dat wordt verzet op de financiële afdeling van een bedrijf. Vervolgens rapporteer je over deze informatie en geef je advies over financiële vraagstukken. Op één miljoen banen staan er momenteel ruim 1.500 vacatures open voor deze functie. Ook hier is het salaris niet misselijk: je verdient ruim 61.000 euro per jaar.

5. Programmamanager: jaarsalaris 69.000 euro

Je houdt je in dit vak bezig met de de programmadoelen binnen een bedrijf. Je overziet de verschillende doelstellingen van afdelingen en onderzoekt hoe deze op elkaar aansluiten. Mocht je in staat zijn om dat allemaal keurig te overzien, dan staat daar een salaris van bijna 70.000 euro per jaar tegenover.

6. Operationeel manager: jaarsalaris 67.500 euro

Als operationeel manager houd je je bezig met het reilen en zeilen van alles wat er op dagelijkse basis om je heen gebeurt. Dat kan gaan over een afdeling, maar ook over een heel bedrijf. Je geeft leiding en hebt alles in de smiezen. Remote werken er is binnen deze functie minder vaak bij dan in andere beroepen op deze lijst. In 11 procent van de vacatures wordt gesproken over werkmogelijkheden op afstand.

7. Cloud engineer: jaarsalaris 72.500 euro

Dit vakgebied vergt wederom de nodige IT-kennis. Je helpt bedrijven om veiliger en efficiënter te opereren. Je analyseert en ontwerpt alles omtrent werken in de Cloud. Ietwat abstract, maar mocht dit iets voor jou zijn, levert het een riant salaris op. Je kunt rekenen op zo’n 72.500 euro per jaar.

8. Data engineer: jaarsalaris 75.000 euro

Als data engineer verzamel je allerlei rauwe vormen van data. Aan jou de verantwoordelijkheid om deze informatie om te zetten in een behapbaar stuk informatie, waar analisten vervolgens verder mee uit de voeten kunnen. Dit werk legt je geen windeieren: je kunt rekenen op een bruto jaarinkomen van zo’n 75.000 euro. Daarnaast heb je ruimschoots mogelijkheid om te werken op de locatie die voor jou uitkomt: in 28 procent van de vacatures wordt gesproken over remote werken.

9. Back-end developer: jaarsalaris 60.000 euro

Als back-end developer ben je dagelijks bezig met allerlei processen die – zoals de functie al verraadt – spelen op de achtergrond. Je weet precies waar en hoe gegevens worden opgeslagen of hoe deze beveiligd worden. Vind jij je vrijheid belangrijk? Dan is dit beroep ideaal. In 40 procent van de vacatures wordt gesproken over werken op afstand.

10. Senior software engineer: jaarsalaris 68.800 euro

HR-apps, online welkomstcursussen en nieuwe programma’s: als software engineer is het bouwen van dit soort apps dagelijkse kost. Jij zorgt ervoor dat alles online op rolletjes loopt en je levert de beste programma’s aan. Het salaris dat daartegenover staat? Een kleine 70.000 euro per jaar. Mocht je twijfelen om je te laten omscholen, dan zit je in dit vakgebied goed: sinds 2020 is de vraag naar senior software engineers gestegen met  ruim 100 procent.

❗ Een kleine disclaimer: het gaat hier dus om de beste banen op basis van een bovenmodaal salaris, de arbeidsvoorwaarden om op afstand te kunnen werken én de meest opkomende banen. Het gaat dus niett om welke banen maatschappelijk gezien bijvoorbeeld de grootste toegevoegde waarde hebben.

5 populaire opleidingen voor omscholing (+ salaris en baankans)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.