Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

België geeft eerste driezijdige euro uit: ‘Kop, munt en…’

Kop of munt? Een bank in België probeert nieuwe klanten niet te lokken met goedkope leningen, maar met een unieke driezijdige euro. “Geld moet rollen.”

Alleen niet voor AA Gent. Helaas zijn het ook geen beloftes over het verdriedubbelen van je vermogen. Want in tegenstelling tot deze euromunten heeft het speciale driezijdige ontwerp van de Belgische vdk bank geen monetaire waarde. Maar kennis is ook rijkdom.

En al zeker wanneer het zich vertaalt in ethisch en duurzaam bankieren. “Ze zeggen vaak dat geld twee kanten heeft. Kop versus munt, stier versus beer, winst versus verlies. Wij vroegen ons af: wat als geld nu eens drie kanten had?”

De driezijdige munt van vdk bank

Naast renteverhogingen voor jongeren wil vdk bank ook inzetten op rendement uit jezelf, de streek en de planeet. “Symbool voor dat driedubbel denken? Een unieke, driezijdige munt.”

De art director van het marketingbureau achter de reclamecampagne vertelt hoe de speciale euro tot stand kwam. “Het leek ons een uitdaging om de metafoor ook tastbaar te maken. Dankzij een samenwerking tussen verschillende ambachtslieden en een sterk staaltje vakmanschap werd de driezijdige munt ook echt geproduceerd. Een huzarenstukje.”

Het ontwerp van het muntstuk werd eerst omgezet in 3D-designs. Op basis daarvan maakten CNC-experts de vorm van de driezijdige munt waarna een goud- en zilversmid ze polijstte, vergulde in een goudbad en van zijkanten voorzag. De eerste 350 exemplaren waren gereserveerd voor werknemers van de vdk bank.

Maar volgens de CEO is de reclamestunt voornamelijk bedoeld om de duurzame kant van beleggen in de verf te zetten. “Een bank is meer dan een neutrale dienstverlener zoals een internetprovider of pakjesdienst”, vindt Leen Van den Neste. “Door de bedrijven en initiatieven waarin we investeren en de kredieten die we verlenen, bepalen we mee de toekomst. Deze campagne slaagt erin dat op een eenvoudige en toch krachtige manier te communiceren.”

Geen valsmunterij

En voor de aspirant-valsmunters onder ons: zowel de Nationale Bank van België als de Europese Centrale Bank hebben hun zegen moeten geven. “Omdat het hier gaat om een symbolisch object zonder betaalwaarde – en ook wel omdat we het een boeiend project vinden – gaven we ons fiat”, licht de muntmeester van de Koninklijke Munt van België toe. “De Europese commissie heeft zelfs een exemplaar gevraagd voor interne opleidingen rond copyright.”

In tegenstelling tot de driezijdige euro hebben deze Belgische 2-euromunten wel waarde, en behoorlijk wat meer dan 2 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.