Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 1 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

3 fouten in je Belastingaangifte 2022 waardoor je geld misloopt

Tijd voor de Belastingaangifte 2022, die je vanaf 1 maart 2023 kunt invullen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, schreven we eerder al welke documenten je het beste kunt verzamelen. De papieren gereed? Lees hier alles over veel gemaakte fouten, waardoor veel mensen geld mislopen.

Want als je de valkuilen kent, dan hoef je er zelf niet meer in te trappen. Belastingexpert Tosca Voogd van BelastingBespaarders legt ons alles uit over veel gemaakte vergissingen. Want die fouten kunnen je duur komen te staan. Veel Nederlanders lopen hierdoor geld mis.

Vergeten foefjes in de Belastingaangifte 2022

Mocht je bang zijn dat je in de afgelopen jaren geld hebt laten liggen, dan is er niet direct reden tot paniek. Tot vijf jaar terug kun je namelijk je belastingaangifte herzien.

1. Je bent eigenaar (geworden) van een woning

Heb je het afgelopen jaar een woning aangekocht? “Dan worden er vaak aftrekposten vergeten”, legt Voogd uit. “Het is belangrijk om na te gaan welke kosten je hebt gemaakt voor het aankopen van de woning. De notariskosten, eventuele taxatiekosten en bijvoorbeeld bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur zijn allemaal aftrekbaar.” Heb je een (extra) hypotheek afgesloten voor een verbouwing? Ook die kosten zijn aftrekbaar.

Heb jij al gehoord van de bijleenregeling? “Deze regeling is relevant voor mensen die een woning hebben verkocht met overwaarde.” Gebruik jij het geld van de overwaarde namelijk níét voor een nieuwe hypotheek, maar sluit je wel een nieuwe hypotheek af? Dan moet de overwaarde alsnog worden afgetrokken van de hypotheek, om op het bedrag uit te komen waarover rente kan worden afgetrokken.

2. Vermogen en schulden

Kom je boven de vermogensgrens van 50.650 euro uit? Dan krijg je bij je belastingaangifte te maken met een Box 3 heffing. Wellicht beter bekend als vermogensbelasting. “Tijdens het kerstarrest in december 2021 zijn er flinke veranderingen doorgevoerd als het om de vermogensbelasting gaat”, legt Voogd uit. “Momenteel hebben we te maken met een overgangsregeling, genaamd de forfaitaire spaarvariant. Vermogensbezitters kunnen in 2022 nog zelf bepalen of ze volgens het oude of nieuwe stelsel belast willen worden. Vanaf 2023 wordt iedereen belast op basis van de nieuwe variant.”

Grofweg kun je zeggen dat in het nieuwe stelsel het vermogen gesplitst wordt in drie groepen: spaartegoed, schulden en overige investeringen. “Voornamelijk beleggers zijn de dupe van dit nieuwe systeem. Er wordt namelijk uitgegaan van een fictief rendement van 5,53 procent aangaande beleggingen. Veel beleggers hebben die 5 à 6 procent rendement in het afgelopen jaar helemaal niet gehaald”, stelt Voogd. De overbruggingsregeling is van kracht tot het nieuwe systeem – waarbij zal worden gekeken naar het werkelijke rendement – zal worden ingevoerd. Voorlopig laat het nieuwe systeem in ieder geval tot 2026 op zich wachten.

“Wat veel mensen ook niet weten, is dat je schulden van het vermogen mag aftrekken”, vervolgt Voogd. Heb jij 60.000 euro aan spaartegoed, maar tegelijkertijd een studieschuld van 38.000 euro? Dan mag je die schuld van het vermogen aftrekken en hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Wel geldt er een schuldendrempel van 3.200 euro per persoon in 2022; het bedrag hierboven mag je aftrekken van het vermogen.

3. Je hebt een fiscaal partner

“Ook voor personen met een fiscaal partner is er vaak winst te behalen in de belastingaangifte”, ziet Voogd. “Een optimale verdeling tussen fiscaal partners kan een hoop geld schelen, of zelfs opleveren.” Werken bijvoorbeeld beide partners en woont er in huis een kind dat jonger is dan 12 jaar? “Dan kun je in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting.”

Daarnaast is er ook winst te behalen voor partners waarbij één van de twee niet werkt. “Dan kun je in aanmerking komen voor een heffingskorting. Die korting is in de afgelopen jaren wel behoorlijk afgebouwd, maar nog steeds kan dat dit jaar een kleine 200 euro schelen. Voor personen die geboren zijn vóór 1963 is dit bedrag nog een stuk hoger: zij kunnen nog in aanmerking komen voor de volledige korting van zo’n 3.000 euro. In de volksmond wordt dit ook wel de ‘aanrechtkorting’ genoemd.” Vanaf 2023 is de aanrechtkorting volledig afgebouwd voor mensen die na 1962 geboren zijn.

“Als het gaat om die optimale verdeling bij de belastingaangifte, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een verdeling van het vermogen. Heeft één van beide partners bijvoorbeeld 80.000 euro spaartegoed en de ander 10.000 euro? Dan kom je op een gezamenlijk spaartegoed van 90.000 euro, wat nog binnen de grens van vermogensbelasting valt.” Ook goed om te weten: ben je getrouwd aan het eind van 2022? Dan kun je alsnog voor het gehele jaar doorgaan als fiscaal partners.” Twijfel je of je een fiscaal partner hebt? Lees via de Belastingdienst meer over de exacte voorwaarden.

Meer weten over welke documenten je nodig hebt bij de Belastingaangifte 2022? Of nieuwsgierig naar alle informatie omtrent fiscaal partnerschap? Houd dan Manners.nl de komende dagen goed in de gaten.

Zoveel mag je in 2023 belastingvrij sparen in Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.