Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 24 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Begin eens aan iets nieuws, want dat maakt je blij. En dit is hoe dat komt

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je ooit een nieuwe baan overweegt, of dat je een duikopleiding wil volgen. Dan komt er een punt dat je besluit om het daadwerkelijk te gaan doen, het moment dat je echt gaat beginnen. Waarschijnlijk ervaar je dan een gelukzalig gevoel. Dat heeft een reden. En die gaan we nu onthullen.

Je denkt vast van wel, maar je doet nooit iets ‘zomaar’. Voordat jij ogenschijnlijk zonder na te denken iets onderneemt, heeft je brein al overuren gedraaid. In 120 milliseconden passeren in je hoofd namelijk heel veel overwegingen voordat jij beslist om iets te gaan doen. Dat geldt zowel voor kleine wensen als grote verlangens.

“Eerst creëer je de wereld die jij voor ogen hebt in je hoofd. Dat noemen we in de wetenschap de interne presentatie”, vertelt Hein Heijen. Hij is gedrags- en beïnvloedingsexpert en weet alles over de werking van het menselijk brein. “Het kan zijn dat je als vrolijke vrijgezel in Spanje wil gaan wonen, of dat je juist in eigen land met een gezinnetje oud wil worden. Alles begint met die interne presentatie. Daarna ga je die interne presentatie vorm geven voor de buitenwereld: je gaat daadwerkelijk iets doen om te bereiken wat je wil.”

Euforisch gevoel na beginnen

Als we uiteindelijk besluiten om ergens aan te beginnen komt er dopamine in ons lichaam vrij. Dat kan ervoor zorgen dat jij je euforisch – helemaal super – voelt. “Dat komt doordat je op dat moment waarde en zingeving geeft aan je bestaan”, zegt Heijen.

“Je gaat op weg naar die vrijheid, die losbandigheid, de spanning of juist dat veilige leven met je gezin. Je beseft dat wanneer je ergens aan begint, je kunt bereiken wat je wil”, zegt Heijen. “Dat kan iets groots zijn, maar ook iets kleins. Je kunt bijvoorbeeld gaan beginnen met beleggen om uiteindelijk wat meer geld over te houden. En misschien wel eerder kan stoppen met werken, of ooit die villa in Spanje te kunnen kopen. Je kunt ook beginnen met vissen omdat je meer rustmomenten in je leven wil. In beide gevallen word je er gelukkig van dat je ermee bent begonnen. Maar wat je ook gaat doen: eerst wordt er in je hoofd hard gewerkt voordat de beslissing is genomen.”

Redenen om te beginnen

Er zijn namelijk talrijke zogeheten WMZ-woorden (Waarde, Motivatie en Zingeving). “Dat zijn redenen om ergens wel of niet aan te beginnen”, zegt Heijen. “Het bijzondere is dat je hoofd in 120 milliseconden die allemaal doorloopt voordat jij een beslissing neemt. We denken vaak dat we ‘zomaar’ iets doen. Maar er gaat in je hoofd zoveel aan vooraf; je beslist namelijk als eerste welke WMZ-woorden je wil bevredigen.”

Bevrediging van behoefte

Om te beginnen moet je ook uitvoeren, dat is het daadwerkelijk vormgeven van die interne presentatie. Ook daar zijn wetenschappelijke termen voor die we je zullen besparen, maar het komt erop neer dat je actie moet ondernemen. Zoiets als: Je hebt honger (behoefte), je gaat naar de supermarkt, kookt je eten en gaat kauwen en slikken (gedrag). Honger gestild en doel bereikt (bevrediging).

Beginnen
Hein Heijen

Dat bereiken – of bevredigen – van je doel is natuurlijk niet mogelijk als je nergens aan begint. En als je eenmaal de stap hebt genomen om iets daadwerkelijk te gaan doen, merk je dus dat je daar blij van wordt. Het is immers de eerste stap naar het gewenste eindpunt.

Beginnen is helemaal het einde

Nu beginnen met iets waar je later profijt van kan hebben: dat kan heel eenvoudig zijn. Dat geldt ook voor beleggen. ING maakt het je makkelijk om daarmee te beginnen via ING Eenvoudig beleggen. Naast sparen vergroot je je kansen om je geld te laten groeien, zonder dat het je veel tijd of moeite hoeft te kosten. Je hoeft alleen maar te beginnen!

Kijk hier voor meer informatie

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen.

In samenwerking met ING

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.