Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zorgwekkend aantal Nederlandse bedrijven in handen van China

Een zorgwekkend aantal bedrijven in Nederland is in handen van China. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Follow the Money. Het overzicht lijkt al weg, het wordt zo langzamerhand ondoenlijk om alles permanent in de gaten te houden.

China is overal tegenwoordig. Het land investeert miljarden in Afrika, en is ook in Europa al tijden bezig van alles op te kopen en over te nemen. In Nederland valt dat mee, is dan je eerste reactie in een ontkenningsfase. Maar dat blijkt dus een ongegronde gedachte.

903 Nederlandse bedrijven in handen van China

Nederland telt om preciezer te zijn meer dan negenhonderd bedrijven die in handen zijn van Chinezen. Dat blijkt uit een nieuw overzicht dat is samengesteld door RTL Nieuws en Follow the Money. Het gaat om 903 bedrijven die voor minstens 50 procent eigendom zijn van een Chinees moederbedrijf of van de Chinese staat. Inlichtingendienst AIVD en China-experts waarschuwen voor het risico op spionage.

Het aantal en de invloed die deze bedrijven in Nederland krijgen, baart deskundigen zorgen. “Het zijn er heel veel”, zegt China-expert Jonathan Holslag van de Vrije Universiteit in Brussel in reactie op de lijst. “Hierdoor wordt het knap lastig voor de overheid om ze permanent in de gaten te houden.” Ook inlichtingendienst AIVD waarschuwt al jaren voor spionage, te grote afhankelijkheid en zelfs sabotage vanuit China.

Chinezen in de ruimte

De expansiedrang van China gaat een stuk verder dan alleen Nederland, Europa en zelfs de hele wereld. Chinezen zijn ook steeds aanweziger in de ruimte, wat natuurlijk hun goed recht is. Lees meer over de opvallende missie om de Aarde 24/7 van zone-energie te voorzien. Intussen verdwijnen er in eigen land nog altijd mensen achter de tralies als ze kritiek uiten op de Communistische Partij. En ook met miljarden koop je daar niet je vrijheid. Zo werd miljardair Sun Dawu, eigenaar van een reeks bedrijven, onlangs nog voor lange tijd gevangen gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.