Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Banksy kopen met crypto: deze kunstwerken hebben de primeur

Zet 18 november maar alvast in je agenda. Op deze historische dag accepteert het Londense veilinghuis Sotheby’s voor het eerst biedingen in Ether (ETH). Ook Bitcoin wordt geaccepteerd. Het gaat om twee fysieke kunstwerken van Banksy, die je dus met crypto kunt kopen.

Tijdens de veiling op 18 november in New York, getiteld The Evening is Now, worden de kunstwerken Trolley Hunters en Love Is In The Air van Banksy geveild. Beide werken hebben een geschatte waarde tussen de 4 en 7 miljoen dollar. Een Ether is op dit moment een schamele 4.700 dollar waard. Je hoeft dus niet vreemd op te kijken als de kunstwerken voor meer dan 1.000 Ether (ETH) per stuk van de hand gaan.

Een Banksy kopen met Ether (ETH) of andere crypto

Sotheby’s is het eerste veilinghuis dat realtime crypto-biedingen accepteert en aankondigt. Een andere grote speler, veilinghuis Christie’s, accepteerde al wel ETH als betaalmiddel tijdens de zeer succesvolle CryptoPunks-veiling van afgelopen mei.

Trolley Hunters, banksy, crypto, ethereum, kunstwerken
Trolley Hunters, een van de kunstwerken die je met Ether kunt kopen (Afbeelding: Sotheby's)

Sotheby’s gaat een stapje verder en volgens het Londense veilinghuis is het de eerste keer dat live biedingen uitgedrukt worden in een crypto, tijdens een veiling van fysieke kunstwerken. Kijkers van over de hele wereld kunnen de veiling volgen via een livestream, uitgezonden op de social media-kanalen van Sotheby’s.

Ether geniet voorkeur van NFT-gemeenschap

Dat Sotheby’s voor de crypto Ether (ETH) heeft gekozen, komt niet als een verrassing. De Ethereum-blockchain is het primaire netwerk waar NFT’s worden uitgegeven en transacties worden opgeslagen. Hoewel tijdens de veiling van 18 november wel degelijk fysieke kunstwerken geveild worden, geniet Ether de voorkeur van de digitale kunst en NFT-gemeenschap.

Love Is In The Air, banksy, crypto, ether
Love Is In The Air, een van de kunstwerken die je met Ether kunt kopen (Afbeelding: Banksy)

Ook normaal geld en Bitcoin worden geaccepteerd

De live biedingen worden dus uitgedrukt in Ether (ETH). Voor minder vooruitstrevende bieders is het ook mogelijk de Banksy-kunstwerken met ouderwets fiatgeld af te rekenen. Daarnaast worden ook twee andere crypto’s geaccepteerd: Bitcoin (BTC) of USD Coin (USDC).

Van Burnt Banksy tot de eerste tweet: waarom zijn NFT’s miljoenen waard?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.