Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 30 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Met deze banen zonder diploma verdien je een riant salaris

De arbeidsmarkt blijft krap. En dat is gunstig voor iedereen die een (nieuwe) baan zoekt. Door de krappe arbeidsmarkt zijn diploma’s namelijk niet langer de heilige graal. Heb jij een gezonde dosis ambitie? Voor deze riant betaalde banen kom je zónder diploma in aanmerking.

Ben jij nog lang niet uitgeleerd op school en zie je het juist zitten om nog even (bijvoorbeeld een aantal jaar) de schoolbanken in te duiken? Dan zijn dit de best betaalde banen op mbo-, hbo-, of wo-niveau.

Goed betaalde banen zonder diploma

De vijf onderstaande functies bieden uitkomst voor werkzoekenden die niet in het bezit zijn van stapels papieren en diploma’s. Nationale Vacaturebank onderzocht voor welke goedbetaalde, openstaande vacatures een diploma niet tot de functie-eisen behoort.

Heftruckchauffeur bij KLM

Per dag moeten er op luchthaven Schiphol ontelbaar veel goederen van de ene plaats naar de andere worden gebracht. En dat is onmogelijk zonder heftruckchauffeurs. Daarom zoekt de luchthaven naar nieuwe, betrouwbare chauffeurs. Natuurlijk wel cruciaal dat je in het bezit bent van een heftruck-certificaat.

Voordat je wordt aangenomen onderga je ook een veiligheidsscreening die wordt afgenomen door de AIVD. Word jij aangenomen? Dan heb je vast contract in het vooruitzicht en het salaris ligt tussen de 2.400 en 3.000 euro bruto per maand.

Orderpicker

Klinkt werken in een koele omgeving ideaal? Wellicht is een leven als orderpicker in een gekoelde ruimte dan wel iets voor jou. Je verzamelt vleesproducten die vervolgens op transport gaan richting zorginstellingen en ziekenhuizen. Jij vult de kratten en vervolgens worden deze vervoerd. Voor deze baan ontvang je een salaris van zo’n 2.800 tot 3.000 euro per maand, weet de vacaturebank. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor avond-, nacht- en weekenddiensten.

Accountmanager buitendienst

Heb jij een vlotte babbel? En weet jij alles te verkopen? Ook aan degene die nooit had gedacht juist dat nodig te hebben in zijn of haar leven? Dan is wellicht een toekomst als accountmanager buitendienst iets voor jou. In dit vak kun je naast je reguliere salaris ook nog flinke bonussen in de wacht slepen. Wat je nodig hebt? Eén tot twee jaar ervaring in sales en het is belangrijk dat je in het bezit bent van een rijbewijs. Het salaris waar je op kunt rekenen? Een startsalaris van zo’n 2.500 tot 4.000 euro bruto per maand.

Kwaliteitsmedewerker diervoeding

Diervoeding moet kwalitatief natuurlijk tiptop in orde zijn. Daarom zijn er kwaliteitsmedewerkers diervoeding nodig in de wereld. In deze functie ben jij verantwoordelijk voor het behalen van de kwaliteitsnormen. Dat doe je door constant strenge controles uit te voeren tijdens de productieprocessen. Voor deze functie moet je wel kennis hebben van levensmiddelentechnologie en er wordt drie jaar relevante werkervaring gevraagd volgens de vacaturebank. Ben jij de juiste kandidaat? Het salaris ligt tussen de 2.986 en 3.767 euro bruto per maand. Daarnaast werk je ook ploegendiensten. Daarover ontvang je een toeslag van 15 procent. 

Klusjesman bij Van der Valk

Heb jij alles behalve twee linkerhanden? Dan is wellicht een baan als klusjesman bij Van der Valk iets voor jou. Is er een storing? Jij weet wat je moet doen. Moet er een bed gerepareerd worden? Jij bent degene die weet hoe. In een hotel gaat constant van alles kapot en dat zo snel mogelijk weer in orde zijn. Ben jij degene die dat gaat doen? Dan kun je rekenen op een salaris van 2.400 tot 2.500 euro bruto per maand.

Baan krijgen zonder sollicitatie

Het kan nog makkelijker: check deze banen waarvoor je niet eens hoeft te solliciteren.

Dit salaris verdien je als militair arts en zo krijg je die baan

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.