Younes Ben Abdelkader
Younes Ben Abdelkader Kapsels & Baarden 6 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Scheren als een baas: zo voorkom je huidirritatie en puistjes

Je baard scheren. Bijna elke man doet het en die hebben allemaal na het scheren wel eens last van puistjes en irritatie. Dit is zonde, onnodig, vervelend, maar ook heel gemakkelijk te voorkomen. Hoe je dat doet gaan wij je vertellen, want goed scheren kun je leren.

Hoe komt het?

Veel problemen ontstaan omdat we het te snel willen doen. Scheren is een delicate taak waar tijd voor genomen moet worden. Ook het gebruik van slechte mesjes kan bijdragen aan het ontstaan van irritatie en puistjes. Deze ‘puistjes’ zijn eigenlijk helemaal geen puistjes. Het zijn rode jeukende bultjes die ontstaan door ontstekingen van de haarzakjes. We noemen dat verschijnsel ‘folliculitis‘ Dit komt vooral voor bij mensen met krullend haar, maar je kunt er helaas ook gewoon aanleg voor hebben.

Hoe voorkom je het?

Het gebruik van een safety razor of de baard trimmen in plaats van glad geschoren kan al een wereld van verschil maken. Ook goede hygiëne is belangrijk. Zorg er dus voor dat je gezichtsbeharing en de huid onder de baard altijd goed schoon zijn. Het dragen van strakke kleren en het gebruik van vette zalven of oliën kan ook folliculits veroorzaken. Kijk dus uit met strakke kragen en huidproducten.

Hoe kun je het beste scheren?

  1. Maak voordat je begint je huid goed schoon en nat met warm water. Als het mogelijk is kun je een heet handdoekje gebruiken voor het beste resultaat.
  2. Een pre shave aanbrengen op het gedeelte dat je wil gaan scheren, is erg goed voor de huid en biedt goede bescherming tegen het mes.
  3. Dan volgt het inzepen van je gezicht. Gebruik hiervoor een goede scheerkwast en scheerzeep. Scheerolie kan ook als je dat prettiger vindt.
  4. Kijk goed naar de haargroei, vooral op de hals, en scheer altijd met de haargroeirichting mee. Begin op de wangen en scheer richting de kin en vervolgens de hals. Houd je mes tijdens het scheren ook goed schoon door het regelmatig af te spoelen.
  5. Maak je gezicht opnieuw nat en breng nieuwe scheerzeep aan. Nu kun je tegen de haargroeirichting in scheren voor een ultiem glad scheerresultaat. Deze stap is niet aan te raden voor mensen met een gevoelige huid. Ben jij iemand met een tere huid? Blijf dan gewoon met de haargroeirichting mee scheren.
  6. Maak nu je gezicht schoon en vooral koud. Door de huid na het scheren te koelen, ontspant hij weer en sluiten de poriën. Dit lijdt tot minder irritatie. Doe dit met een plens koud water in je gezicht of een ijskoude handdoek.
  7. Tot slot kun je er nog voor kiezen om een aftershave aan te brengen. In dat geval kun je het beste gaan voor een vochtinbrengende crème of aftershave balsem. Zeker als je een gevoelige huid hebt.

Meer over scheren

Voor meer over baarden en haarverzorging kun je ook hier terecht.

B4men

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.