Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 10 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Auto leasen of kopen? Zo ontdek je wat bij jou past

Leaseauto’s worden in Nederland steeds populairder. Waar het leasen eerst alleen mogelijk was voor zakelijke autorijders, kun je tegenwoordig ook privé leasen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van leasen ten opzichte van een auto kopen? En is private lease niet heel duur?

Het zou zelfs kunnen dat je met private lease goedkoper uit bent dan met het kopen van een nieuwe auto. De voordelen en nadelen op een rij. Scrol helemaal naar beneden voor twee online tools die je kunt gebruiken,

Wat is private lease?

Private lease betekent dat je een bepaald bedrag per maand betaalt om in een auto te rijden. Je huurt de auto als het ware voor een langere periode (minstens 12 maanden), waardoor je geen aanschafprijs hoeft te betalen. In de maandelijkse prijs zijn zaken als onderhoud, reparaties, de verzekering en belastingen inbegrepen.

Het is dan ook niet gek dat leasen steeds populairder wordt. Je hebt de kans om in een mooie auto te rijden en hoeft je geen zorgen te maken over extra kosten. Het enige wat jij betaalt is brandstof en eventuele verkeersboetes. Natuurlijk zijn de extra kosten wel meegenomen in je maandbedrag, maar doordat dit een vast bedrag is, kom je nooit voor nare verrassingen te staan.

Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar leasen is onmiskenbaar interessant. In veel gevallen hoeft een auto leasen namelijk niet eens duurder te zijn dan een auto kopen. In dit artikel vergelijken we het leasen en kopen (nieuw en tweedehands) van een auto. Voor welke optie kun jij het best gaan?

Voordelen en nadelen van leasen

Wat zijn precies de voor- en nadelen van private lease?

De voordelen van leasen:

 • Je weet wat je kunt verwachten qua maandelijkse kosten
 • Je hoeft geen flink bedrag op je spaarrekening hebben staan om in een mooie auto te rijden
 • Het kan goedkoper zijn dan een nieuwe auto kopen

De nadelen van leasen:

 • Je hebt geen eigen auto, dus je kunt niet zomaar aanpassingen doen
 • Na drie jaar zonder eigen auto verlies je vaak je opgebouwde schadevrije jaren
 • Wil je onder het contract uit (bijvoorbeeld door ontslag)? Dan moet je rekenen op extra kosten vanwege contractbreuk.
 • Rijd je weinig in de auto? Dan ben je met leasen meestal niet voordeliger uit
 • Het grootste nadeel is misschien wel dat het leasen van een auto invloed heeft op je hypotheek, omdat het contract BKR-geregistreerd wordt. De bank brengt namelijk 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dit zorgt ervoor dat je soms wel tienduizenden euro’s minder aan hypotheek kunt afsluiten

Voordelen en nadelen van auto kopen

Private lease heeft dus genoeg voor- en nadelen, maar een auto kopen heeft dit ook.

De voordelen van kopen:

 • Je bent de eigenaar van de auto (en kan dus veranderen wat je wilt)
 • Je auto heeft geen invloed op je maximale hypotheek (let op: dit is alleen als je de auto volledig betaald van je spaargeld, als je een bedrag leent om je auto te kopen weer wel)
 • Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te minder je betaalt aan autoverzekering
 • Als je maar weinig rijdt, is een auto kopen voordeliger
 • Geen afstandsbeperkingen: er is geen maximum aantal kilometers dat je per jaar mag rijden

De nadelen van kopen:

 • Je betaalt alle autokosten zelf. Dat heeft twee nadelen: doordat een auto zoveel verschillende kostenposten met zich mee brengt (onderhoud, verzekering, belasting) hebben veel mensen geen idee wat ze precies maandelijks kwijt zijn. Leasen zorgt dus voor duidelijkere maandlasten.
 • Wanneer je auto gerepareerd moet worden, betaal je het uit eigen portemonnee.
 • Je hebt een startkapitaaltje nodig.

Het maakt natuurlijk ook uit of je een nieuwe of tweedehands auto koopt. Zo is een tweedehands auto vaak de goedkoopste optie van de drie, maar kan het zomaar zijn dat je na een tijdje te maken krijgt met dure reparaties.

Is een auto leasen niet heel duur?

Dat is wat mensen vaak denken. Maar het verschilt per situatie of het voordeliger is om een auto te leasen of te kopen. Private lease is niet zo duur als veel mensen denken. Volgens de ANWB komt dit doordat leasemaatschappijen auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren met hoge kortingen, omdat ze zoveel afnemen van partijen.

Welke van de twee je het best kunt kiezen, hangt ook van je spaargeld af. Als je een lening afsluit om je auto te kopen, ben je door de rente die je moet betalen bijna altijd goedkoper uit met private lease. Heb je zelf voldoende spaargeld? Dan is het waarschijnlijk goedkoper als je een nieuwe auto of een occasion koopt.

Auto leasen of kopen? Twee tools

Gelukkig heeft de ANWB twee handige tools om je te helpen. Je kunt met hun online tool opzoeken hoeveel je elke maand kwijt bent voor de auto die je wil kopen. Hier zijn nog geen brandstofkosten in meegerekend, omdat je die bij private lease ook zou moeten betalen.

Vervolgens kun je de prijs vergelijken met de tarieven van ANWB Private Lease (of een andere leasemaatschappij). Ook de Consumentenbond heeft bijvoorbeeld een Autolease-collectief.

De beste leaseauto: 5 stijlvolle en betaalbare stationwagens om te leasen

ANWBGaspedaalRadar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.