Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Wheels 17 juli 2019

Tweedehands auto kopen: 6 zaken waarop je moet letten

Iedere week schotelen we je de vetste occasions voor, van sportauto’s tot vintage klassiekers. Zelf spot je vast ook wel eens een parel. Zes zaken waarop je moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen.

Tweedehands auto kopen: hier moet je op letten

Als je een tweedehands auto bij een autobedrijf koopt, ben je vaak iets duurder uit dan bij een particulier, maar heb je wel meer zekerheden op het gebied van service en garantie. Waar je die occasion ook koopt, let goed op de onderstaande zaken.

1. Onderzoeksplicht

Iedere verkoper van een tweedehands auto moet de mankementen en gebreken over de auto melden, maar niet iedereen zal dat direct doen. Vraag daar dus direct naar en laat je niet afwimpelen met een half antwoord. Als koper heb je officieel ook de plicht om de staat van de auto te onderzoeken, middels bijvoorbeeld een proefrit en een aankoopkeuring. Die aankoopkeuring kun je het best op laten stellen door een onafhankelijke partij.

2. Proefrit

We noemden hem al even, de proefrit. Klinkt logisch, maar veel kopers gaan de mist door een tweedehands auto niet uitvoerig te testen. Test de tweedehands auto op verschillende soorten wegen (stad, buitenweg, snelweg). Kijk of alle bedieningen en knopjes nog goed functioneren. Let op slijtage, opmerkelijke geluiden, besturing, remmen, roest en zicht. Ook al voelt de auto goed aan na de proefrit, laat sowieso een aankoopkeuring doen.

3. Onderhoudshistorie en kilometerstand

Je wil natuurlijk weten wat er allemaal is gebeurd met de tweedehands auto die je wil kopen. Vraag daarom om een onderhoudsboekje en controleer of deze juist is ingevuld. Er zijn steeds meer occasions met en digitaal onderhoudsboekje. Vraag of je daarvan de uitdraai mag inzien. Daarnaast is de kilometerstand natuurlijk belangrijk. Vergeet deze niet te checken. Tip: laat de kilometerstand in de koopovereenkomst vastleggen, zodat je de verkoper hier juridisch op kunt aanspreken als de cijfers niet blijken te kloppen.

4. Garantie

Garantie op een tweedehands auto is niet vanzelfsprekend, ook niet als je de occasion bij een autobedrijf koopt. Vraag naar de garantievoorwaarden en laat deze opnemen in de koopovereenkomst. Weet dat een BOVAG-garantie pas geldt bij auto’s vanaf 4.500 euro. Maar daaronder bieden handelaren ook garantie en anders kun je daar zelf op aansturen. Het verschilt per bedrijf, let goed op de voorwaarden.

5. Onderhandelen

Goed, dan wordt het tijd om de tweedehands auto daadwerkelijk te kopen. Maar niet voor te veel geld, je blijft tenslotte een Nederlander. Bij occasions is het normaal om te onderhandelen, verkopers gaan hier vanuit en calculeren dit in. Doe van te voren goed onderzoek naar het type auto en neem iemand mee die niet schroomt brutaal te zijn in onderhandelingen. Onderhandelen gaat over meer dan alleen de verkoopprijs. Een gratis onderhoudsbeurt, nieuwe onderdelen, wel of geen garantie, extra winterbanden; allemaal zaken die invloed hebben op de uiteindelijk deal.

6. Autoverzekering berekenen

Naast je WA-verzekering ontkom je ook niet aan een autoverzekering. Weet dat premies van autoverzekeringen enorm verschillen. Iedere verzekeraar neemt weer andere factoren mee. Dat maakt de juiste autoverzekering vinden zo moeilijk. Je wil natuurlijk een autoverzekering. Hier kun je eenvoudig je autoverzekering berekenen en zie je direct welke autoverzekeraar de goedkoopste heeft voor jouw auto.

In samenwerking met Overstappen.nl

Reageer op artikel:
Tweedehands auto kopen: 6 zaken waarop je moet letten
Sluiten