Happy Straya’ day: een ode aan cultfilm Crocodile Dundee

Het is vandaag Australia Day, de nationale feestdag in AustraliĆ« die jaarlijks op 26 januari plaatsvindt. Happy Straya’ day, zeggen de Aussies. Tijd voor een ode aan onze jeugdheld en de gelijknamige cultfilm Crocodile Dundee (1986).

Er waren videobanden bij de videotheek die je als schooljongen zeker ƩƩn keer per jaar moest huren. Bud Spencer & Terence Hill, bijvoorbeeld. Maar Crocodile Dundee stond op eenzame hoogte. Deze film plantte bij veel jochies het eerste zaadje voor die latere backpackdroom in Australiƫ.

Paul Hogan als Michael J. ‘Crocodile’ Dundee

Als Michael J. ‘Crocodile’ Dundee bracht de Australische acteur Paul Hogan generaties aspirant stoere jongens in vervoering. De plattelandscowboy was ruig, moedig, grappig en pakte precies de juiste gluiperds bij hun snuit. Dames liepen met hem weg.

In de op waarheid gebaseerde film komt Crocodile Dundee lokaal in het nieuws, omdat hij de aanval van een gigantische krokodil heeft overleefd. Een verslaggeefster (Linda Kozlowski) van het Amerikaanse nieuwsblad Newsday pikt het nieuws op en wil een verhaal over deze fascinerende man schrijven. Ze is welkom in AustraliĆ«, maar dan moet ze wel mee de jungle in. Dat loopt natuurlijk uit de hand, samen beleven ze heldhaftige avonturen. De badpakscĆØne met krokodil is legendarisch.

Linda Kozlowski als Sue Charlton

De film gaat naar een nog veel hoger level als de onbehouwen Michael J. ‘Crocodile’ Dundee door verslaggeefster Sue Charlton wordt uitgenodigd in New York. Het verhaal in NewsDay slaat aan, Amerikanen willen de AustraliĆ«r ontmoeten. Totaal overdonderd door moderniteit ontdekt hij de straten van de drukke stad. Zakkenrollers pakt hij bij de kraag, gewapende overvallers laat hij zien wat een Ć©cht mes is. Ook maakt de wildlife-held kennis met de Amerikaanse jetset, waar hij in naĆÆeve onwetendheid aanpapt met een travestiet en oesters opent met zijn kapmes.

Crocodile Dundee was overigens meer dan slapstick en avontuur. Je ontdekte als jongen ook dat er iets bestond als aantrekkingskracht voor een vrouw. Linda Kozlowski zette met Sue Charlton een personage neer waarop je verliefd werd. Maar de verslaggeefster valt natuurlijk voor Michael.

Sue Charlton wordt in een luxe hotel uitgenodigd voor een elitaire ‘award party’, waar ze de ruige AustraliĆ«r introduceert. Onbekend met etiquette (en softdrugs) banjert Crocodile Dundee door alle protocols heen. Ook komt het tot een confrontatie met de man van wie de verslaggeefster afwil. En dat allemaal in die heerlijke tijdgeest van de jaren 80. Er zijn mensen die de film her en der wat stereotyperend vinden, maar dat maakt alles nog meer cult.

Netflix-tip tijdens Australia Day

Je kunt Crocodile Dundee streamen op Netlfix US (heb je wel en VPN nodig) en Amazon Prime of kopen via YouTube.

crocodile dundee, australia day, ode, netflix, foto
(Afbeelding: Paramount Pictures)

Crocodile Dundee is gemaakt door Paramount Pictures, dus je vind de film straks ongetwijfeld ook terug op de nieuwe streamingdienst Paramount+.

Reageer op artikel:
Happy Straya’ day: een ode aan cultfilm Crocodile Dundee
Sluiten