Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 17 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Audi-CEO luidt nieuw tijdperk in met abrupte koerswijziging

AUDi-CEO Markus Duessmann heeft onthuld dat het merk stopt met het produceren van nieuwe verbrandingsmotoren. Niet over een paar jaar, maar de ontwikkeling van benzine- en dieselmotoren wordt onmiddellijk stopgezet, aldus de CEO aan Automobilwoche.

Het merk stopt de ontwikkeling van brandstofmotoren, omdat het hoge verwachtingen heeft van de elektrische modellen en de nieuwe Euro 7-emissienorm misschien wel een brug te ver is. Daarnaast laat de Audi-CEO weten dat de nieuwe emissienorm weinig heeft opgeleverd voor het milieu.

Geen nieuwe brandstofmotor meer voor Audi

De beslissing betekent niet direct dat je geen nieuwe Audi’s meer gaat zien met een verbrandingsmotor. “We zullen niet langer een nieuwe verbrandingsmotor ontwikkelen, maar onze bestaande motoren aanpassen aan de nieuwe emissierichtlijnen”, aldus Markus Duessmann tegen de Duitse autosite. Dit aanpassen van oude motoren naar nieuwe emissiestandaarden zien we al vaker gebeuren bij verschillende fabrikanten.

Audi, Brandstofmotor. benzinemotor, dieselmotor, verbrandingsmotor, EV, elektrische auto
Van de welbekende TFSI-motor zal geen nieuw exemplaar meer gebouwd worden (Afbeelding: Wheelsage)

Toch is het een flinke koerswijziging voor Audi. Al het geld dat in de productie van energiezuinige motoren gestoken wordt, kan nu naar de schatkist van de EV-afdeling.

Vier elektrische auto’s per jaar

Audi richt zich – net als moederconcern Volkswagen – op de productie van elektrische auto’s. In vijf jaar tijd wil het merk twintig elektrische modellen aanbieden. Zo kennen we al de E-tron en de (RS) E-tron GT, die we samen met Autovisie al eens testten.

Naast de sportieve modellen en dikke SUV’s komen er ook betaalbare elektrische auto’s. Zo brengt Audi in de tweede helft van dit jaar de Q4 E-tron op de markt. Deze wordt niet alleen als SUV geleverd, maar komt ook als Sportback en cabrio in de showroom te staan.

Porsche maakt elektrische auto ‘overbodig’ met nieuwe brandstof

Audi vergeet zijn eigen luxe-status niet. In 2024 komt er een model op de markt onder de naam Artemis. Deze wagen moet boven de huidige A8 komen te staan en deelt zijn platform met Bentley.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.