Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Goedkoopste Aston Martin ooit als occasion te koop in Nederland

De Aston Martin Cygnet, wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Met zijn kleine formaat en motortje staat deze auto ver van de sportwagens die je kent van het merk. Op dit moment staat er slechts één als occasion te koop.

Het model kwam in 2011 op de markt en deed menig autofanaat fronsen. Plots kwam het sportieve Aston Martin met een klein stadsautootje. De Britse autobouwer kon simpelweg niet anders.

Emissie-eisen leidden tot Aston Martin Cygnet

EU-regelgeving schreef emissienormen voor. Deze golden voor de totale vloot van een fabrikant. Andere sportwagenmerken hadden daar minder last van, doordat de meesten onderdeel uitmaakten van grotere organisaties. Zo is Lamborghini bijvoorbeeld onderdeel van de Volkswagen Group. Genoeg Polootjes om voor deze supercars te compenseren, al weten we niet of dat ook geldt voor deze Lamborghini-occasion.

De alleenstaande Britse autobouwer had die luxe niet en bedacht een andere oplossing. Het klopte bij Toyota aan met de vraag of het de Toyota iQ als Aston Martin op de markt mocht brengen, om zo de uitstoot van zijn modelreeks in balans te krijgen. Uiteraard kreeg de iQ wel een Aston Martin-sausje over zich heen. Zo zijn onder meer de panelen en lichtunits anders. Daarnaast straalt het interieur veel meer luxe uit. Helaas (of gelukkig) voor het Britse merk flopte de auto.

Enige occasion in Nederland

Nieuw kostte de Aston Martin Cygnet iets meer dan 40.000 euro. Je zou verwachten dat afschrijving zijn werk heeft gedaan en je dit eigenaardige karretje nu voor een habbekrats op kunt pikken. Nou, mooi niet! Hoewel de verkoopcijfers tegenvielen, is de Cygnet nadat hij in 2013 uit productie ging juist in waarde gestegen. De enige Aston Martin Cygnet-occasion van Nederland kost dan ook maar liefst 49.499 euro.

Aston Martin Cygnet safety car occasion
De enige Aston Martin Cygnet-occasion van Nederland. (Afbeelding: AutoTrack / Max's Mobility)

Voor dat geld koop je een half vrijstaand huis of zo’n twaalf Toyota iQ’s, het model waarop de Cygnet gebaseerd is. De Aston Martin komt met een 98 pk sterk benzinemotortje en is gek genoeg opgefleurd tot een moderne safety car. Wil je dat deze occasion zijn waarde behoudt, overweeg dan de stickers en lichtbalk van de auto te trekken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.