Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Asteroïde scheert zeldzaam dicht langs Aarde en is live te volgen

Een zojuist ontdekte ruimtebezoeker scheert morgen langs onze sterrenhemel. Volgens NASA is het al meer dan 300 jaar geleden dat een asteroïde zo dicht bij de Aarde kwam. En slechts drie voorgangers kwamen ooit dichter dan 2023 BU.

Het lijkt wel ruimtepuin te regenen de laatste tijd. In de nacht van 28 januari zullen we de komeet C/2022 E3 (ZTF) mogelijk met het blote oog waar kunnen nemen, en dat voor het eerst sinds het tijdperk van de Neanderthalers. Bovendien werden er vorige maand maar liefst vijf grote meteorieten opgegraven uit de sneeuwvlaktes van Antarctica – met behulp van een Nederlandse schatkaart.

Helaas zal 2023 BU echter niet met het blote oog zichtbaar zijn. Maar we vertellen je wel hoe en waar je de asteroïde in Full HD kan aanschouwen (of herbekijken als je het sterrenspektakel mist).

Asteroïde 2023 BU

De ruimtesteen, genaamd 2023 BU, is afgelopen weekend pas ontdekt door een bekende amateur-astronoom en telescopenmaker. Morgen (donderdag 26 januari) zal de asteroïde door de atmosfeer van de aarde vliegen, op ongeveer 3.400 kilometer van het aardoppervlak, met een hersenkrakende snelheid van 53.000 kilometer per uur.

Het enorme object is ongeveer 8,5 meter lang en 3,7 meter breed. Even groot als de grootste Afrikaanse olifanten, en ongeveer half zo groot als de beruchte Tsjeljabinsk-meteoor die in 2013 de aarde trof en meer dan 1.600 mensen verwondde.

Een groep deskundigen heeft de orbitale baan berekend en benadrukt dat er gelukkig geen enkele kans bestaat dat 2023 BU ons zal raken. En ook al zou dat wel gebeuren, dan kan de asteroïde de oppervlakte van onze planeet waarschijnlijk niet bereiken. Ruimterotsen met een diameter van minder dan 25 meter gaan meestal in rook op alvorens ze – bijvoorbeeld op Amsterdam – kunnen neerploffen. Technisch gezien passeert 2023 BU langs de exosfeer, de buitenste laag van onze atmosfeer.

2036 weer een asteroïde langs de aarde

Elke 425 dagen draait de ruimtebezoeker rond de zon. En af en toe kruist zijn pad de baan van onze aarde, maar het zal nog tot 6 december 2036 duren voor de asteroïde opnieuw langs onze sterrenhemel scheert. Morgen (26 januari) omstreeks 20.15 uur begint de livestream van het Virtual Telescope Project, die je via de website van de organisatie bekijkt. Na afloop vind je de passage van asteroïde 2023 BU terug op het YouTube-kanaal van de non-profit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.