Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Maak je cv leesbaar voor ‘robots’: zo bespeel je ATS-software

Uren heb je besteed aan je cv. Niet alleen aan het zorgvuldig kiezen van je woorden, maar ook aan een vette vormgeving. Zo moet je toch wel opvallen? Maar daar is ‘ie weer: de afwijzing. Hoe kan dat nou? De kans bestaat dat een ‘robot’ hier de reden voor is. Is jouw cv wel Applicant Tracking System (ATS) proof?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van dit softwaresysteem om het selectieproces te versnellen. Je cv kan dan nog zo origineel zijn, de kans bestaat hierbij dat je wordt afgewezen zonder dat een recruiter of HR-manager er ook maar naar heeft gekeken.

Applicant Tracking System (ATS)

Hoe werkt zo’n Applicant Tracking System dan precies? Dat is simpel: een werkgever vult trefwoorden en kwalificaties in en het software systeem scant op deze trefwoorden. Vervolgens rangschikt het systeem alle cv’s op basis van de meeste hits. Zo kan het dus gebeuren dat jij de perfecte kandidaat bent, maar niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Wanneer je bij een groot bedrijf aan de slag wil gaan waar veel mensen solliciteren, kan het dus de moeite waard zijn om je cv te optimaliseren voor zo’n Applicant Tracking System.

Match jouw woorden met de vacature

Het voelt misschien wat afgezaagd om precies dezelfde termen te gebruiken als in de vacature staan, maar je originaliteit kan je zomaar de baan kosten. Zeker bij de functietitel en vaardigheden is het belangrijk dat je precies dezelfde termen gebruikt. Noem jezelf bijvoorbeeld geen tekstkunstenaar als ze een copywriter zoeken.

Sommige Applicant Tracking Systems herkennen wel synoniemen of afkortingen, maar wij zouden zeggen: neem hier zo min mogelijk risico in. CVster.nl, een platform waar je cv-templates kunt vinden, raadt aan om de tekst van de vacature te kopiëren en plakken in een ‘word cloud’ generator zoals Word Clouds. Zo gepiept en dus zeker de moeite waard.

Het is sowieso verstandig om je cv en sollicitatiebrief aan te laten sluiten op de vacature en dus niet naar iedereen dezelfde op te sturen. Ook als het bedrijf geen gebruik maakt van een ATS. Een one-size-fits-all cv is niet meer van deze tijd.

Overdrijf niet met een creatief cv

Hoewel een oersaai Word-documentje met een opsomming van je werkervaring niet meer van deze tijd is, moet je ook weer niet overdrijven met een creatief cv. Sowieso moet het altijd goed leesbaar en duidelijk blijven en geen kunstwerk worden, ook als het bedrijf geen ATS gebruikt.

Verwacht je dat het bedrijf waar je solliciteert gebruik maakt van een Applicant Tracking System? Dan is het goed om op de volgende punten te letten:

Lettertype

Sommige software systemen hebben moeite met het lezen van serif-lettertypen als Times New Roman. Met een sans serif-lettertype als Calibri of Arial zit je dus sowieso goed!

Opsommingstekens

Creatieve opsommingstekens zoals pijltjes voelen misschien minder saai, maar de kans bestaat dat een ATS ze niet kan lezen. Ga dus voor een rond opsommingsteken (opgevuld of niet) of een opgevuld vierkantje.

Bestandstype

Let bij een vacature goed op om wat voor bestandstype ze vragen. Als ze om een Word-document vragen, bestaat de kans namelijk dat hun Application Tracking System geen pdf-bestand leest. Afbeeldingen zijn sowieso onleesbaar voor dit soort systemen, dus denk eraan als je logo’s met tekst of icoontjes op je cv wil zetten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.