Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 29 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Apple’s toekomstdroom begint letterlijk te barsten met #crackgate

De toekomstvisie van Apple begint nu al scheuren te vertonen. Letterlijk. De peperdure Apple Vision Pro barst bij steeds meer gebruikers.

De toekomst die techgiganten ons voorschotelen is soms nog niet helemaal klaar voor het heden. De beruchte Galaxy Note 7 ontplofte bijvoorbeeld in de handen van consumenten, die net een vermogen hadden uitgegeven aan de meest high-end smartphone van dat moment.

Apple onthult de toekomst met Vision Pro

Sommige langverwachte nieuwe gadgets laten het zelfs tijdens de onthulling afweten; de eerste iPhone was amper functioneel tijdens de legendarische keynote van Steve Jobs en het raam van de Tesla Cybertruck liet het afweten op het podium. Of was dat toch een bewuste stunt?

Ook in 2024 kunnen we hoogstwaarschijnlijk weer een malfunctioning toekomstdroom aan dat rijtje toevoegen. Afgelopen jaar onthulde Apple na jaren aan geruchten en miljarden aan investering de Apple Vision Pro. Een Spatial Computing-headset. Noem het vooral geen VR-bril, dan komt Tim Cook je persoonlijk opzoeken.

De futuristische gadget maakte tijdens de eerste demosessies grote indruk op de aanwezige journalisten, die vooral de haast absurde sprong in beeldkwaliteit prezen. Eindelijk geen pixel-getuur meer. Nu, een half jaar later, is de Vision Pro te koop. Althans, in Amerika. Nederland wordt voorlopig overgeslagen. Wellicht maar beter ook, want met een prijskaartje van 3.499 dollar kost de headset een vermogen. Maar goed, dan heb je qua chip ook een volwaardige MacBook én high-end televisiescherm in huis.

#crackgate

Never buy a first generation product” is meestal sowieso een goed advies in de wereld van gadgets, maar in het geval van de Apple Vision Pro is dat niet alleen financieel een slimme beslissing. De toekomstvisie van Apple vertoont namelijk barsten. Letterlijk, helaas.

Uit de hoek van het kleine groepje diehards dat wél nu al diep in de buidel heeft getast om de toekomst te ervaren duiken namelijk steeds meer horrorverhalen op. De Vision Pro ontploft niet op je gezicht, maar laat het wel op een andere manier afweten.

Apple Vision Pro barst (1)
(Afbeeldingen: Redditors BsSomers13 en funnystone64)

Steeds meer consumenten melden zich namelijk met een gebarsten exemplaar. Dan gaat het steevast om de buitenkant, de voorkant dus. Bij steeds meer eigenaren komt daar ‘heel netjes’ in het midden een barst in. Oeps!

“Ik had de dag ervoor Reddit-posts gezien en dacht dat mensen gewoon dom waren, zoals tegen muren lopen of ‘m laten vallen. Zodra ik de voorkant eraf haalde, zag ik de barst,” vertelde Redditor u/ funnystone64 aan Gizmodo. “Ik deed supervoorzichtig met dit ding en het barstte alsnog.”

Op alle eigenaren van een Vision Pro gaat het waarschijnlijk om een zeer klein groepje, maar desalniettemin zijn er al tientallen gevallen te vinden, bijvoorbeeld op de subreddit r/VisionPro. Stuk voor stuk beweren de gebruikers in kwestie dat ze uiterst voorzichtig met hun Apple-headset zijn omgesprongen. In sommige gevallen verscheen er zelfs een barst na een nachtje aan de lader.

Radiostilte vanuit Apple

Niet echt geruststellend gezien de peperdure gadget net uit is. Bij hoeveel consumenten is het dan over een half jaar raak? “Crackgate is echt,” concludeerde een andere Redditor. Men speculeert er ook al op los over wat de oorzaak van dit vervelende fenomeen zou kunnen zijn. Pak een stevige korrel zout erbij, maar de leading theory van dit moment is dat de Vision Pro een software-bug heeft die ervoor zorgt dat hij niet in de slaapstand gaat, waardoor hij heet wordt en het frame uitzet. Dit kan een barst veroorzaken op het zwakke punt van het voorste glas, precies in het midden. Maar goed, dat is slechts een theorie.

En Apple? Tot nu toe is er vooral radiostilte vanuit het bedrijf als het om #scheurgate gaat. Eigenaren die zich bij het bedrijf melden met hun defecte gadget krijgen bovendien wisselende hulp. Soms krijgen ze onder de garantie een gratis reparatiebeurt, anderen moeten honderden dollars betalen om hun kersverse gadget weer in een goede staat terug te krijgen.

Maar ja, zelfs dan, zolang dit de eerste versie van de Vision Pro blijft, inclusief vermeende design-gebreken en/of bugs, zal de gadget kunnen blijven barsten. “Als hij steeds weer barst, wat heeft het dan voor zin? Wie koopt er nou een auto als hij al roest nadat je hem een week hebt gehad? Dat wil ik niet,” aldus Redditor u/BsSomers13, wiens headset momenteel bij Apple ligt ter reparatie.

Geduld is een schone zaak

Wordt ongetwijfeld vervolgd, want steeds meer eigenaren melden zich met issues. Trek echter nog niet te snel grootse conclusies. Het is in dit soort gevallen altijd verrekte moeilijk om in te schatten hoe representatief die vocale minderheid is, want elke gadget kan in randgevallen kapot gaan.

Zo kun je van elke smartphone, of het nou een Pixel, Galaxy of iPhone is, wel een rampverhaal vinden als je Googlet op ‘telefoonnaam’ plus ‘fire‘ of ‘exploded‘. Een wijze les blijft echter hoe dan ook overeind: wacht bij dit soort vernieuwende gadgets altijd tot de tweede generatie uit is en de kinderziektes zijn verholpen.

Gelukkig laat Apple ons geen keuze! Een gadget waarmee je wél nu direct al aan de slag kunt gaan, is de Polaroid-camera van LEGO die je nu met korting kunt scoren!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.