Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 10 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam scoort pijnlijk goed in top 10 duurste steden qua huur

De woningmarkt in Nederland is oververhit. Dat geldt niet alleen voor de koopwoningmarkt, maar ook voor de huurwoningmarkt. En dat blijkt ook uit de nieuwe top-10 van duurste Europese steden om een appartement te huren: onze hoofdstad Amsterdam spant de kroon, als we kijken naar de gemiddelde huurprijzen in Europa.

Nergens in Europa betaal je zoveel geld voor een huurappartement als in Amsterdam. Dat geldt overigens niet alleen voor huurappartementen met één of meer slaapkamers, maar ook voor studentenkamers en studio’s, blijkt uit nieuw onderzoek van Housing Anywhere. De organisatie maakte een analyse van huurprijzen van ruim 79.000 woningen, verspreid over twaalf Europese landen met de 28 meest populaire Europese steden.

De top 10 huurprijzen in Europa

In het tweede kwartaal van 2024 zijn de huurprijzen in de 28 geanalyseerde Europese steden met gemiddeld 4,3 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het gaat hierbij om de gemiddelde huurprijs van appartementen, studio’s en kamers.

Voor alle soorten en maten huurwoningen gingen de prijzen omhoog. De huurprijs van een appartement steeg met gemiddeld 4,2 procent, die van studio’s met 5,4 procent en kamers met 3,5 procent. Opvallend: als we kijken naar de top 10 steden met duurste appartementen (met één tot drie slaapkamers) staat Nederland vier keer in deze lijst. In onderstaande tabel vind je de gehele top-10.

PositieStadHuurprijs appartement
(1 tot 3 slaapkamers, gemeubileerd)
1Amsterdam2.388 euro
2Rome2.100 euro
3Den Haag2.000 euro
4Parijs1.908 euro
5Utrecht1.900 euro
6München 1.860 euro
7Florence1.800 euro
8Lissabon1.800 euro
9Rotterdam1.795 euro
10Bologna1.760 euro
Bron: Housing Anywhere, Tweede Kwartaal, gemiddelde prijs huurappartementen in 28 populairste steden van Europa.

Koploper Amsterdam

Ruim aan kop gaat Amsterdam, als duurste stad van Europa met een gemiddelde prijs voor een appartement van 2.388 euro per maand. Belangrijk om te vermelden, is dat het bij 97 procent van de geanalyseerde huurwoningen gaat om gemeubileerde woningen. Deze worden veelal tegen een hogere prijs verhuurd dan kale huurwoningen. Daarnaast is de huurprijs in 60 procent van de geanalyseerde woningen inclusief nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit.

Nederland wordt in deze lijst dus niet alleen vertegenwoordigd door Amsterdam. Ook Den Haag, Rotterdam en Utrecht komen voor in de top-10, met een respectievelijke huurprijs van 2.000 euro, 1.900 euro en 1.795 euro. Zoek jij een dak boven je hoofd in één van deze populaire steden? Dan kun je dus diep in de buidel tasten. Ga jij liever voor een goedkopere optie – gekeken naar absolute getallen? Dan is Athene wellicht een goede optie. Daar huur je een appartement tegen een gemiddelde huurprijs van 950 euro.

Zoek jij liever je heil in Finland? Daar koop je al een huis inclusief enorme lap grond tegen een vraagprijs van 98.000 euro. Meer weten? Je leest er alles over via onderstaand artikel.

Huis in mooiste regio Finland mét lap grond voor €98.000 te koop

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.