Felix Decavel
Felix Decavel Sparen 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wonen zonder gas in 4 stappen (plus de investeringskosten)

Hoe kunnen we onze huizen warm houden zonder gas? Dit zijn vier manieren om te besparen op gaskosten. Of beter nog, om volledig gasloos te wonen, mét daarbij de geschatte investeringskosten.

De gestegen gasprijzen zorgen bij veel Nederlanders voor barre dagen en een koudere winter. En ook al is het veelbesproken prijsplafond net op tijd rond, hopen de meeste huishoudens in 2023 minder afhankelijk te zijn van gas.

Gelukkig bestaan er duurzamere alternatieven die een huis en water kunnen verwarmen. Bovendien komen ze op de lange termijn ook nog eens een stuk goedkoper uit.

Gasloos wonen? Zo doe je dat

Het gasverbruik van een normaal huishouden is vooral bestemd voor drie dingen. Ongeveer 70 procent gaat naar de verwarming van de woning, 25 procent gaat naar warm water en 5 procent van het gas wordt gebruikt om te koken.

1. Eerst isoleren, dan besparen op gas

Zonder degelijke isolatie moet je niet eens proberen gasloos je woning te verwarmen. Het isoleren van een huis is inderdaad een prijzige investering, maar anderzijds verdien je de centen op de lange termijn dubbel en dik terug dankzij de besparing op gas. Volgens isolatieprijs.nl zijn dit de geschatte kosten en financiële voordelen van een goed geïsoleerde woning.

Type isolatie Kosten Besparing op gas per jaar
Dak 4000 – 4500 euro 700 euro
Vloer 1500 – 2000 euro 250 euro
Spouwmuur 2000 euro 550 euro
Glas 3500 euro 300 euro
Naden en kieren 1000 – 1500 euro 50 euro

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op een gemiddelde eengezinswoning met een hr-combiketel. Overigens kun je via de Nederlandse overheid ook een subsidie aanvragen waarmee je 15 procent korting ontvangt op het isoleren van je huis. En eens je huis goed geïsoleerd is, kun je definitief overstappen naar een goedkoper alternatief voor gas.

2. Elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp kun je in principe compleet gasloos wonen. Zowel de radiator als het water uit de douche worden ermee verwarmd. Een all-electric warmtepomp kost tussen de 12.000 en 26.000 euro en net als bij een isolering krijg je er eveneens een subsidie voor.

Elektrische warmtepomp van 8 kW Prijs Subsidie
Lucht-water warmtepomp 12.000 euro 3.000 euro
Bodem warmtepomp 26.000 euro 4.500 euro

Volgens milieucentraal.nl bespaar je met een lucht-water warmtepomp ongeveer 1.000 euro per jaar en met een bodem warmtepomp kan je tot wel 1.500 euro per jaar besparen op gas. Als je daarbovenop nog eens zonnepanelen installeert, zit je helemaal gebakken.

Helaas is er in veel stadshuizen alleen geen plaats voor zo’n grote warmtepomp. Dan maar de volgende optie.

3. Aansluiting op het warmtenet

Een warmtenet heet ook wel stadsverwarming of blokverwarming. Het is eigenlijk een heel grote cv-installatie. Ergens in de omgeving staat dan een centrale warmtebron, met dezelfde functie als je cv-installatie in huis. Alleen bespaar je veel meer op gas.

gasloos wonen, besparen op gas, gasprijzen, alternatieven voor gas
(Afbeelding: Milieucentraal.nl)

Bij een gemiddeld verbruik betaalt een huishouden op een warmtenet momenteel een stuk minder dan met een variabele gasprijs. Als het warmtenet er al ligt, dan betaal je maximaal 5.337 euro voor een nieuwe aansluiting. De subsidie voor een aansluiting op een warmtenet is 3.325 euro.

4. Koken zonder gas

Nu 95 procent van ons gasverbruik verleden tijd is, kunnen we ons op de laatste maar eigenlijk gemakkelijkste loodjes richten. Door elektrisch te koken bespaar je per jaar al heel wat op gas. En van de elektrische opties is koken met inductie het voordeligst.

Een degelijk inductiefornuis tik je bovendien al voor 750 euro op de kop. Of als je gewoon heel even wil overstappen naar elektrisch koken tot de gasprijzen dalen, koop je een inductieplaat aan de schappelijke prijs van 140 euro.

Check ook deze tips om te besparen op gas.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.