Redactie
Redactie Horloges en accessoires 10 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over het dragen van sokken

Ooit een outfit om je sokken heen samengesteld? Waarschijnlijk niet. Sokken zijn toch altijd het ondergeschoven kindje gebleven, terwijl accessoires – zoals je waarschijnlijk weet – je outfit kunnen maken of breken. Daarom geven wij in dit artikel tips om je sokken-game (ja, het staat er echt) te verbeteren.

De stoffen

Wol is duur, maar heeft veel voordelen. Het absorbeert zweet in de zomer, maar isoleert warmte in de winter. Sommige wollen sokken worden gecombineerd met synthetische stoffen (nylon, elastaan ​​of polyester) om de sokken sterker te maken.

Het meest voorkomende materiaal dat gebruikt wordt voor sokken, is katoen. Net als wol worden ook katoenen sokken vaak samengevoegd met synthetische materialen. Katoen gaat veelal lang mee, maar is minder comfortabel dan wol.

Kasjmier en zijde zijn een lichter alternatief voor wol, maar worden in de praktijk meestal gedragen als dress socks. Deze sokken kennen een subtiele glans die elegantie toevoegt aan een kasjmier-zijdepak en – zoals wol – ademt de stof goed en behoudt het warmte in de winter.

Sokken matchen met een broek

Je sokken matchen met je broek is de makkelijkste en veiligste methode om sokken te dragen. De sleutel is om een paar te kiezen in dezelfde basiskleur als je broek en vervolgens te spelen met de shade: donkerder of lichter dan de broek. Ook kun je spelen met de texturen van de sok, zo kun je wollen sokken bijvoorbeeld goed combineren met jeans en brogues of boots. Voor pakken geldt in de regel: ga voor kasjmier, zijde of dun katoen.

Waarom matchen met de broek en niet met de schoenen. Buiten de ongeschreven regel is er ook een praktische reden. Wat gebeurt er namelijk wanneer je zit? Of wanneer je opgerolde pijpen draagt? De broek stopt veelal een aantal centimeter hoger dan traditie voorschrijft, waardoor een groter gedeelte van de kuit en enkel wordt ontbloot. Als je gaat zitten, is dit sowieso het geval. Sokken in de kleur van jouw broek kunnen in deze situatie zorgen voor optische verlenging van je benen en meer harmonie en rust.

Printjes in sokken

Ook voor sokken met printjes geldt: kies een basiskleur die goed overeenkomt met de kleur van je broek. De opvallende kleuren in de sokken kun je vervolgens afstemmen op het seizoen of op een terugkerende kleur in de rest van je outfit. Kies voor klassieke prints als ruitjes of subtiele stippen. Gekke patronen werken in het algemeen minder goed, mits je van een uitgesproken stijl houdt.

 

Voor degenen die van uitgesproken houden, kunnen contrasterende patronen ook goed werken. Een rode broek met blauwe sokken bijvoorbeeld. Kies in dit geval wel voor een samenstelling waarin één van de twee kleuren een zachtere uitstraling heeft. Hetzelfde kun je doen met effen kleuren, indien je minder wil opvallen. Een beige broek met olijfgroene sokken bijvoorbeeld. Let wel: contrasten zorgen voor een krachtige uitstraling en zijn niet voor iedereen weggelegd.

Do’s and dont’s

  • Geen witte- of sportsokken onder nette broeken of pakken. Nooit.
  • Jeans gaan samen met vrijwel elk type sok, hoewel we ook in dit geval sportsokken afraden. Ook de combinatie van uitgesproken prints en sneakers is slecht huwelijk.
  • Lichte sneakers gaan goed samen met contrasterende kleuren, niet met zakelijke sokken.
  • Kill your darlings: zijn sokken versleten of voorzien van gaten? Gooi ze weg.
  • Maak er geen kermis van.
  • Het is ook een optie om géén sokken te dragen. Hoe je dat doet, lees je hier.
  • Check ook onze rubriek Italian Manners, waarin we sokkenproducent Carlo Lanza volgen in het opzetten en runnen van zijn bedrijfje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.