Redactie
Redactie Eten & Drinken 9 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Cocktails met Drambuie: 4 heerlijke recepten

Drambuie is wellicht niet de eerste likeur die je in huis haalt om een cocktail te maken, maar wel een bijzonder waardevolle. Met een roerige geschiedenis is de mix van Schotse whisky, heidehoning en kruiden de ideale drank voor zowel mixologists als de thuis-bartender.

Whisky klinkt veel mannen sowieso als muziek in de oren, maar dankzij de zoete en kruidige smaak is dit een drank die ook bij niet-whiskyliefhebbers in de smaak valt – zeker in de vorm van een cocktail. Het is daarentegen de roerige geschiedenis van het merk die het de kenmerkende waarde van whisky geeft.

Het originele recept stamt uit 1746 en komt uit de hersenpan van prins Charles Edward Stuart. Na een mislukte coup op de troon van Engeland gaat hij op de vlucht, waarna hij in de Schotse hooglanden terecht komt. Aldaar deelt hij zijn recept met degene die hem gered hebben. In 1873 komt het recept in handen van een hotelier op Skye. Onder zijn gasten staat de drank al snel bekend als ‘An Dram Buidheach’. Vrij vertaald vanuit het Gaelic als ‘het drankje wat je een voldaan gevoel geeft’. Uiteindelijk wordt dit verbasterd tot Drambuie.

Net als Drambuie voet aan de grond begint te krijgen in de Verenigde Staten, wordt het gebruik van alcohol verboden tijdens de drooglegging. Legaal importeren was in die tijd uit den boze, maar piraten en smokkelaars vinden slimme manieren om Schotse drank binnen de landsgrenzen te krijgen. De ronde, zoete smaak van Drambuie bleek een perfecte manier te zijn om de rauwe kantjes van de Amerikaanse zelfgestookte brouwsels af te halen. Na de Prohibition bleef deze mix populair en cocktail klassieker de Rusty Nail – een mix van Drambuie en Scotch – is een direct resultaat.

Cocktails

In de cocktailscene is Drambuie vandaag de dag véél meer dan alleen de Rusty Nail. Daarom vind je hieronder vier andere recepten (plus de Rusty Nail, uiteraard) waarin de kruidige, ronde smaak een perfect component vormt voor een heerlijke cocktail.

The Collins

Het absolute paradepaardje in dit lijstje en een cocktail waarmee je serieus indruk kunt maken. Snij de limoen in stukjes, knijp een deel uit en laat de limoen achter in een hoog glas. Voeg de rest van de dranken toe, roer en top het geheel af met muntbladeren.

Ingrediënten 

  • 1/3 Drambuie
  • 1/2 limoen
  • 8 muntbladeren
  • 2/3 soda water
Mexican Elixir

De verhoudingen zijn niet lastig om te onthouden, elk onderdeel neemt namelijk een vierde van het glas in. De grapefruit heeft een mooie invloed op de koffie, terwijl de aardse smaak van tequila samengaat met de zoete tonen uit Drambuie.

Ingredients

  • 1/4 Drambuie
  • 1/4 Tequila
  • 1/4 Ronze Grapefruit
  • 1/4 Sterk gebrouwen koffie

 

Rusty Nail

Simpel doch zeer gewaardeerd. De Rusty Nail is samen met de Martini en Old Fashioned een van de klassieke cocktails in de wereld. Hoewel de whisky flink aanwezig is, maakt de Drambuie het geheel een stuk zoeter. De cocktail kent z’n roots in New Yorkse clubs in de jaren ’50.

Ingrediënten
1/3 Drambuie
2/3 Schotse whisky

Snowbird Punch

De gin en crème de pêche halen de lichte smaken in de Drambuie naar boven, terwijl de prosecco een frisse twist toevoegt.

Ingrediënten
3/4 Drambuie
1/2 Gin
1/4 Créme de Pêche
1/2 Fresh Lemon Juice
Eindig met een laagje prosecco

Underdog

Voor degene die niet vies zijn van een goede combinatie van ‘spirits’, is de Underdog in het leven geroepen. Enjoy!

Ingrediënten
3/4 Drambuie
3/4 Dry Vermouth
1/2 Amaro
1/4 Gin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.