Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Collectie Al Capone wordt geveild: wapens en meer van echte ‘Scarface’

In oktober gaan meer dan tweehonderd persoonlijke eigendommen van Al Capone onder de hamer. Antieke wapens, sieraden en zelfs brieven van de beruchte gangster worden geveild.

Afgelopen week voegde Netflix Goodfellas weer aan zijn aanbod toe. Misschien wel de beste gangsterfilm ooit gemaakt. Martin Scorsese zorgt er op meeslepende wijze voor dat je helemaal opgaat in de meedogenloze wereld van de maffia.

Veiling Al Capone

Je zou bijna zelf een gangster willen worden. Met de nadruk op ‘bijna’: de criminaliteit en het gevaar dat erbij komt kijken is iets wat je liever aan films overlaat.

Toch kun je in de buurt komen, mits je een goed gespekte spaarrekening tot je beschikking hebt. Het veilinghuis Witherell’s gaat namelijk een reeks persoonlijke eigendommen van niemand minder dan Al Capone veilen.

De beruchte gangster, ook wel bekend als Scarface, vormde de basis voor het cliché-beeld dat je nu overal ziet. Van gangsterfilms en games tot comics.

Tweehonderd items

Het nazaat van de in 1947 overleden gangster heeft maar liefst tweehonderd items verzameld die in oktober geveild gaan worden. Een evenement die een filmwaardige titel heeft gekregen: A Century of Notoriety: The Estate of Al Capone.

Van antieke wapens en peperdure diamanten sieraden tot brieven die Al Capone vanuit de gevangenis verstuurde: alles gaat onder de hamer.

Verhaal dat mensen niet kennen

Het idee voor de veiling is afkomstig van zijn kleindochters, die ook direct een boek te slijten hebben.

“Wat mensen niet kennen, is zijn persoonlijke verhaal als vader en grootvader en zijn pijnlijke pad van verlossing terwijl hij in Alcatraz was”, aldus kleindochter Diane Patricia Capone, dochter van zijn enige zoon, Sonny Capone, in een verklaring. “Dat is de onbekende Capone waar ik het over heb in mijn boek en het is het verhaal dat tot leven komt met deze familieschatten.”

Al Capone veiling wapens
Een greep uit de 200 items (Afbeelding: Witherell's)

Aan de telefoon meebieden

De veiling gaat op 8 oktober plaats vinden, in het exclusieve The Sutter Club in Californië. Ben je een megafan en heb je nog wat vakantiegeld over? Dan kun je zowel daar aanwezig zijn of gewoon meebieden via de telefoon.

Bekijk de verzameling

Wij houden het bij het verkennen van de tweehonderd items, die je via deze website stuk voor stuk in detail kunt bewonderen. Een soort museum, maar dan één waar alles te koop is.

“Dit is een spraakmakende veiling van internationale betekenis en een van de meest meeslepende evenementen in de 52-jarige geschiedenis van Witherell’s,” aldus Brian Witherell, medeoprichter van het veilinghuis. Ze hebben er in elk geval zin in, zullen we maar zeggen.

Witherell's

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.