Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 11 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

90 jaar LEGO in 5 geniale documentaires die je nu streamt

Deze week is de officiële verjaardag van het beroemdste speelgoedmerk ooit: LEGO bestaat 90 jaar. En als je even de tijd hebt om niet te bouwen, moet je zeker deze vijf documentaires kijken over het Deense bedrijf.

In 1916 startte de Deen Ole Kirk Christiansen in Billund een houtzaagbedrijfje. In eerste instantie maakte hij meubels, maar sinds 1932 ook houten speelgoed met de naam Lego. Toen na de Tweede Wereldoorlog kunststof populairder werd, werden de plastic steentjes geboren, die we vandaag de dag nog kennen.

De beste documentaires over LEGO

Toegeven, het was pas in 1958 dat het speelgoed echt een fenomeen werd. Het was het moment dat het bedrijf patent aanvroeg voor de steentjes met de bekende nopjes aan de bovenkant, en de holle achterkant. Hierdoor kon alles gebouwd worden, wat je maar wilde.

lego
De allereerste LEGO-productie ooit (Afbeelding: LEGO)

Maar sta ons toe niet in alle details te treden, want dat doen deze fantastische documentaires zonder enige twijfel nog beter.

1. Beyond the Brick: A LEGO Brickumentary

Van alle documentaires is Beyond the Brick: A LEGO Brickumentary, gemaakt door gemaakt door Daniel Junge en Kief Davidson, het summum van kennis over het Deense speelgoed. De docu dekt volledige de lading van het ontstaan van het bedrijf, de complete gekte rondom het speelgoed en de krankzinnige bouwwerken die mensen tentoonstellen op beurzen. Als je van LEGO houdt is dit een must-see.

Beyond the Brick: A LEGO Brickumentary is te streamen via Amazon Prime Video.

2. AFOL: A Blockumentary

Hoewel AFOLS worden aangestipt in de bovenstaande documentaire, gaat AFOL: A Blockumentary een stuk verder. Ter verduidelijking: de afkorting staat voor Adult Fan of LEGO. Het stipt een belangrijk feit aan: LEGO is niet alleen voor kinderen. Volwassenen van alle komaf en opleidingen bouwen in de docu de meest unieke, zelf ontworpen creaties. En dankzij deze korte documentaire worden we er weer op gewezen dat LEGO mensen de kans geeft om creatief te zijn én zelfs kunst te maken.

AFOL: A Blockumentary is hier gratis te streamen.

3. James May bouwt een LEGO-huis

Technisch gezien is dit geen documentaire. James May laat ‘gewoon’ zien dat de op het oog simpele steentjes in staat zijn om een heel huis werkelijkheid te laten worden. De beroemde presentator van onder andere Top Gear had exact dat streven. Het werd een bizar groot project, maar de Brit wist het voor elkaar te krijgen. Wil je er wonen? Wellicht niet. Het bed oogt wat oncomfortabel en je stapt de hele tijd op LEGO-steentjes.

De aflevering over LEGO is onderdeel van de serie James May’s Toy Stories, die je streamt via Amazon Prime Video.

4. LEGO House: Home of the Brick

LEGO ging zelf nóg een stap verder. Kjeld Kirk Kristiansen, de derde generatie familie na Ole (en toentertijd CEO), wilde een ‘thuis’ voor LEGO. Hij huurde daarvoor de beroemde architect Bjarke Ingels in, de CEO van het bureau BIG dat al vele accolades kreeg voor eerdere ontwerpen. Zelfs deze briljante architect werd kinderlijk enthousiast door de opdracht. En fun fact: The LEGO House staat naast de kleine workshop waar Ole zijn eerste speelgoed maakte.

LEGO House – Home of the Brick is een van de vele gratis documentaires die je op YouTube streamt.

5. Toys That Made Us

Los van het feit dat een van de afleveringen gaat over het Deense speelgoed, moeten we vooropstellen dat Toys That Made Us een absolute aanrader is op Netflix. De serie bestaat uit verschillende mini-documentaires over speelgoed uit onze jeugd. Van He-Man tot Barbie, en Transformers tot Hello Kitty. De serie stipt ook aan dat het Deense bedrijf bijna failliet ging in 1998, vanwege belabberde filmdeals.

Jørgen Vig Knudstorp nam vervolgens het CEO-stokje over en mede dankzij het succes van Star Wars LEGO, gebaseerd op The Phantom Menace (en verdere films), gingen de verkopen weer omhoog. Toen ook nog eens The LEGO Movie uitkwam, zat er geen rem meer op.

De aflevering over LEGO van Toys That Made Us is te streamen op Netflix.

Dus als je ineens weer ‘die bouwjeuk’ krijgt: check de nieuwe bouwsets die in augustus uitkomen. Niet alleen leuk om te doen, er is ook een bewezen psychologisch effect. Kort samengevat: je wordt er zen van.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.