Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

5 gezondheidsvoordelen van champagne (met mate)

Uiteraard trek je tijdens Oud & Nieuw een fles champagne open. En daarbij kun je dit jaar je vrienden imponeren met geruststellende feiten. De gezondheidsvoordelen van jouw glaasje bubbels op een rij, die uiteraard alleen gelden bij consumptie met mate.

Zoals liefhebber Winston Churchill ooit zei: “Een glas champagne zorgt voor gezonde opwinding, een hele fles voor het tegenovergestelde”.

Champagne heeft iets magisch over zich. Doorgewinterde bierdrinkers die spontaan beginnen te giechelen. Een collega die tijdens een nieuwjaarsborrel iets teveel bubbelwijn nuttigt en zich compleet voor schut zet. Of erger: een scheve schaats rijdt. Tot zover wat (on)gewenste bijeffecten van het bruisende genot.

Gezondheidsvoordelen van champagne

Maar champagne heeft dus ook een aantal gezondheidsvoordelen, die we goed kunnen gebruiken als excuus tijdens de zware feestdagen. De belangrijkste op een rij.

1. Goed voor je seksdrive

Het is algemeen bekend dat alcohol een ongeremd effect biedt. Nadeel van veel alcoholische dranken is dat je slechts een korte ‘buzz’ ervaart die daarna weer verdwijnt, samen met je seksdrive. Champagne laat je de effecten van alcohol veel sneller voelen, zonder daarbij je energie te drainen. De drank bevat namelijk magnesium, kalium en zink. Dankzij deze ingrediënten zijn je dierlijke verlangens bijna niet te beteugelen. Waarom seks gezond is, lees je in dit artikel.

2. Kan leiden tot verbeterde hartgezondheid

Net als witte en rode wijn kan champagne volgens onderzoek een gunstig effect hebben op de conditie van je tikker. Campagne bevat namelijk dezelfde antioxidanten die schade aan hartvaten kunnen voorkomen, slecht cholesterol kunnen verminderen en vorming van bloedproppen kunnen tegengaan. Bij te veel alcohol werkt dit averechts, dus nogmaals: drink met mate.

3. Champagne houdt je scherp

Onderzoek van de University of Columbia heeft aangetoond dat champagne bepaalde proteïnen bevat die het kortetermijngeheugen ondersteunen. Dat is toch het tegenovergestelde van wat de meeste alcoholische dranken doen met je kortetermijngeheugen. Als je daar op nieuwjaarsdag iets van merkt, ben je een hele grote.

4. Goed voor je humeur

Superingrediënten magnesium, kalium en zink hebben nog een ander gunstig effect. Meer energie leidt vaak tot een beter humeur. Toch wel een plus wanneer we goedgemutst het nieuwe jaar ingaan.

5. Bevat weinig calorieën

Goed nieuws voor iedereen die let op de calorieën. Een glas champagne bevat namelijk de helft minder calorieën dan rode of witte wijn. Daarnaast wordt champagne vaak in kleinere hoeveelheden geschonken. Een win-win dus.

Ben jij meer een whisky-drinker? Check dan de gezondheidsvoordelen van whisky.

5 verrassende gezondheidsvoordelen van bier (met mate)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.