Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 12 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

We proefden de 42-jarige zeldzame whisky van The Glenrothes

Bij Manners zijn we verzot op goede Schotse single malt whisky’s en de karakteristieke flessen van The Glenrothes mogen niet ontbreken in je collectie kwaliteitswhisky’s. The Glenrothes lanceerde onlangs een nieuwe fles, die bij de absolute top single malts van de wereld hoort: de 42YO. Heel exclusief en dus moeilijk verkrijgbaar, maar Manners mocht hem proeven.

Bij mij thuis gaan de 12YO en de 18YO regelmatig open voor een klein glaasje op een spaarzaam momentje voor mezelf. Ze hebben allebei een geheel ander karakter dat mij nooit verveelt. De 12YO smaakt heerlijk in het zonnetje en de 18YO doet het eigenlijk overal goed bij, met zijn enorme kracht en scala aan smaken. De 12YO gaat echter verdwijnen, want het merk maakt een switch naar meer luxe en gaat de 18YO voortaan als instapper nemen. Tijd dus om nog snel even de 12YO in te slaan! Dat deed ik en en passant creëerde ik er ook een nieuwe cocktail mee, exclusief voor de lezers van Manners.

The Glenrothes 42 Year Old: diepgaande smaakervaring

Tijdens de presentatie proefden we eerst de 12YO, de 18YO en de 25YO. Prachtige whisky’s en als je je gedachten terug laat gaan naar het jaar dat bijvoorbeeld de 25YO zijn eerste vat in ging en waar we zelf waren in dat jaar… Om vervolgens te bedenken hoe lang de weg is die de 42YO heeft afgelegd tot de glazen waar we hem uit dronken. Veel mensen die dit artikel lezen, waren toen nog niet eens geboren. Derhalve proefde ik deze whisky dan ook met veel respect en nam er, zoals dat hoort, uitgebreid de tijd voor.

Deze 42-jarige zeldzame whisky is het toppunt van luxe
Deze smaken zijn in elk geval waar te nemen, wij proefden er nog meer (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Bij elke reuk en slok ontvouwt zich een steeds weer veranderend palet van smaken:

De whisky opent met overvloedige noten van sappige perziken, zoete abrikozen en rijpe vijgen. Een vleugje citrus, bosbessen en gedroogd fruit voegt een verfijnde dimensie toe. Daaronder proef ik een laagje van subtiele kruidigheid met hints van kaneel, nootmuskaat en vanille. Het lange rijpingsproces heeft de whisky verrijkt met mooie houttonen, waaronder eikenhout, ceder en een vleugje sandelhout. De afdronk is zijdezacht en blijft lang aanhouden, met toffee en honing die ik zelfs tien minuten later nog proef.

Zeldzaam en dus prijzig…

Voordat je naar de Gall en Gall rent om na dit enthousiaste verhaal de 42YO in te gaan slaan, hij is niet goedkoop. En moeilijk te vinden. Er zijn namelijk maar dertien flessen beschikbaar in Nederland. Waar? Vanaf week 38 (18 september) is The 42 van The Glenrothes ter verkrijgen bij onder meer Topdrinks en bij geselecteerde zelfstandige slijterijen. De prijs is nog niet bekend. Wel is het een prachtige whisky in een schitterende fles, een echt collector’s item. Mocht je er toch de hand op weten te leggen, is het ongetwijfeld een goede investering, die als je hem lang bewaart, veel meer waard wordt.

Deze 42-jarige zeldzame whisky is het toppunt van luxe
Cocktails met de 12YO zijn een smaaksensatie. Hier wordt een Scottish coffee geschonken (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Gelukkig valt er genoeg te genieten met (nu nog) de 12YO, de 18YO en de 25YO! Speciaal voor de gelegenheid kregen sommige een nieuwe fles en verpakking, dus dat alleen al is de moeite waard om te checken. Zoals beloofd heb ik een speciaal een cocktail ontwikkeld met de 12YO. Deze vind je in het kader van dit artikel. Hij sluit aan bij de kruidigheid en fruitigheid die de 12YO zo plezierig maken. Veel plezier ermee! Je vindt de whisky’s van The Glenrothes hier

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.