Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Het groene goud: 2 miljoen winst op 3D-geprinte ‘avocado bagel’

Iedere generatie zijn eigen kunst. Millennials worden ongetwijfeld wild van deze 3D-geprinte ‘avocado bagel’ van goud, die 2,5 miljoen euro kost.

Geen generatie heeft zoveel avocado’s gegeten als millennials. In Amsterdam zit zelfs een avocadorestaurant. Veel mensen eten de groene vrucht het liefst op een bagel, en dat inspireerde kunstenaar Tim Bengel tot een kunstwerk dat hem een fortuin oplevert.

3D-geprinte avocado bagel als millennial-symbool

De bagel heet Who Wants To Live Forever? en is geïnspireerd op een bagel die Bengel in het echte leven proefde. Die bestond uit een door midden gesneden pompoenbagel, vijf plakjes tomaat, tien blaadjes rucola, vijf uienringen en vijf reepjes avocado. Al deze ingrediënten scande de kunstenaar, om vervolgens met goud te 3D-printen.

“Maar het is meer dan een ‘avocado bagel”, legt Bengel uit in zijn Instagram-video, waarin hij het proces achter het kunstwerk beschrijft. “Voor mij is de avocado een van de symbolen van de millennial-generatie en ik wil de tijdgeest in dit kunstwerk vangen. De sculptuur is bedoeld om ons bewust te maken van deze tijd. Een tijd van snelle verandering, social media, fitnesstrends, groene revolutie, vernietiging van het milieu, turbokapitalisme en constante zelfoptimalisatie.”

Het groene goud tijdens de Berlin Art Week

Door de populariteit van de vrucht worden avocado’s ook wel het groene goud genoemd. Voor de kunstenaar zat er dan ook maar één ding op: deze bagel moest en zou gemaakt worden van het pure edelmetaal.

De totale waarde aan gesmolten goud die Bengel in de 3D-printer goot, is meer dan 300.000 euro waard. Alleen het equivalent van één reepje avocado is volgens de kunstenaar al bijna 14.000 euro waard. Uiteindelijk maakt hij er een dikke 2 miljoen euro winst op. Galerie Rother verkoopt het kunstwerk namelijk voor 2,5 miljoen euro. Nu staat de bagel nog te shinen op de Berlin Art Week, die tot zondag 19 september duurt.

‘s Werelds duurste hamburger eet je in dit Nederlandse dorp

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.