Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld & Carrière 1 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom 32 uur per week werken beter voor jezelf én jouw werkgever is

Bij een nieuwe baan beelden we ons al gauw het plaatje in van een fulltime werkweek die bestaat uit 40 uur. Toch bestaan daar heel wat variaties op, zoals 32 uur per week werken, waar steeds meer mensen bewust voor kiezen. En dat is zo gek nog niet, want 32 uur per week werken kan beter zijn voor jezelf én jouw werkgever.

Ben je toe aan een carrièreswitch? Wil je solliciteren voor een vacature waarbij je 32 uur per week zal moeten werken, maar weet je niet of dit iets voor jou is en of je werkgever hier wel gediend mee zal zijn? Dan werpt dit artikel mogelijk nieuw licht op de zaak.

32 uur per week werken: de voordelen als werknemer

32 uur per week werken, komt in de praktijk meestal neer op vier dagen werken en één vrije dag. Maar wat heeft dat voor effect op jezelf?

1. Work-life balance

Het belangrijkste aan een extra dag vrij in de week is wellicht dat je work-life balance er met rasse schreden op vooruit gaat. Immers: door die ene dag extra heb je plots wél tijd om huishoudelijke taken op je te nemen (waar je anders nooit aan toe kwam). Om quality time in te bouwen met je kinderen. Of om gewoon eens lekker een dagje te gaan shoppen.

Het zijn dit soort momenten waardoor je jouw batterij oplaadt. Je zal versteld staan van het effect van één extra vrije dag in de week.

2. Tijd om te freelancen

Droom jij er stiekem van om een eigen bedrijfje op te zetten? Wil jij je horizon verbreden door te freelancen of wil je een portfolio aanmaken? Dan is die extra dag in de week misschien wel het uitgelezen moment om die dromen waar te maken.

Dat hoeft niet per se heel groots te zijn. Misschien kun je beginnen met een eigen website uit te bouwen, een ondernemingsplan uit te werken of om langs de Kamer van Koophandel te gaan voor een adviesgesprek.

3. Mentale gezondheid verbetert

Door die extra dag aan ademruimte zul je gauw genoeg ondervinden dat je minder stress ervaart. Meer rust, meer tijd met familie en vrienden en een minder druk schema leiden namelijk tot een grotere mentale rust. En dat minstens even belangrijk als je fysieke gezondheid.

32 uur per week werken: de voordelen als werkgever

Leuk en aardig dat jij niet meer dan 32 uur in de week wil werken, maar heeft de werkgever hier eigenlijk wel baat bij? Drie keer yes. Check de onderstaande argumenten.

1. Productiviteit stijgt

Door het feit dat je op je extra vrije dag je batterij kan opladen, hou je meer energie over voor de dagen waarop je werkt. Daardoor raak je minder snel oververmoeid en verkleint de kans op ziekte en burn-out.

Microsoft heeft die in 2019 onderzocht en kwam tot de conclusie dat de productiviteit wel met 40 procent stijgt bij een werkweek van 32 uur in plaats van 40 uur. Als dat geen overtuigend cijfermateriaal is. On the long term is dit een grote winst voor je werkgever.

2. Lagere personeelskosten

Een logisch gevolg van het feit dat je minder werkt, is dat je ook minder zal verdienen. Voor jou is dat misschien niet zo’n goeie zaak (hoewel je op je vrije dag ook weer tijd creëert voor allerlei side hustles), maar voor je werkgever is dit een behoorlijk grote kostenpost die wegvalt. Al zeker als je verdedigt dat je productiviteit de hoogte in gaat door die extra rustdag en dat die vrije dag zich volledig gaat terugbetalen.

3. Tevreden werknemers

Goede managers houden rekening met de tevredenheid van werknemers. Onderzoek toont aan dat langere werkuren leiden tot minder gelukkige werknemers. Een andere studie toont dan weer aan dat werkgeluk vaak in verband wordt gebracht met het aantal uren vrije tijd.

Kortom: werkgevers die hun werknemers tevreden willen stellen, hebben er alle baat bij om hen minder uren te laten presteren. Soms is het inderdaad zo eenvoudig als “working less makes you happier!”

Zo, heb je meteen je blaadje met argumenten klaar als je jouw werkgever wil overtuigen waarom een 32 uur werk week goed voor je is. Succes ermee.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.