Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 20 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Binnen 25 jaar ontmoeten we aliens, aldus de wetenschap

Elon Musk heeft nog geen teken van leven gezien op Mars. Maar als we Sasha Quanz mogen geloven, kan daar snel verandering in komen. De Zwitserse astrofysicus beweert dat we binnen 25 jaar buitenaards leven ontdekken.

Ook al leven we volgens Musk waarschijnlijk allemaal in een of andere simulatie, de SpaceX-CEO doet toch wel heel erg zijn best om het menselijk ras te ontsnappen. Eigenlijk is hij een Rick terwijl wij bij Manners eerder een Jerry zijn.

Deadline van 25 jaar om aliens te ontdekken

Maar goed, we dwalen af. Tijdens de opening van het nieuwe ‘Center for Origin and Prevalence of Life’ van de technische universiteit ETH in Zürich, sprak onderzoeker Dr. Sasha Quanz bemoedigende woorden voor zij die geloven dat we niet alleen zijn.

“Vandaag de dag zijn er zo’n 5.000 exoplaneten bekend en er komen dagelijks nieuwe bij. Maar we weten niet of deze planeten ook een atmosfeer hebben of waaruit deze bestaan”, vertelde Quanz een dag nadat de James Webb Space Telescope de eerste directe foto van een exoplaneet kon nemen. Maar de James Webb is niet gemaakt om exoplaneten met de grootte van de Aarde te bestuderen.

Daar komt nu dus verandering in. Quanz en zijn team zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw telescoop-instrument genaamd METIS. Het doel? De eerste foto van een terrestrische planeet gelijkaardig aan de Aarde te nemen rond een van zijn dichtstbijzijnde sterren.

Exoplaneten met eventueel buitenaards leven

METIS gaat op zoek naar moleculen op exoplaneten die zouden kunnen gemaakt zijn door een of andere vorm van buitenaards leven (lees: aliens). Ook al beaamt Quanz dat zijn eigen opgelegde deadline van 25 jaar strak is, gelooft hij dat er hoe dan ook een berg van nieuwe informatie zal ontstaan, met of zonder bewijs van het bestaan van groene mannetjes. De bal ligt nu in het kamp van de ESA die het nieuwe project nog moet goedkeuren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.