Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Vijf 2-euromunten die véél meer waard zijn dan 2 euro

Door inflatie wordt onze valuta steeds minder waard, al geldt dit niet voor alle euro’s. Sommige fysieke munten zijn veel meer waard dan de nominale waarde. Voor wat positieve vibes: vijf 2-euromunten die een stuk meer waard zijn dan 2 euro.

Dat de munten veel meer waarde hebben, komt doordat ze zeldzaam zijn. Deze specifieke munten willen verzamelaars aan hun collectie toevoegen en worden soms verkocht voor duizenden euro’s.

2-euromunten die meer waard zijn dan 2 euro

De 2-euromunten zijn allemaal herdenkingsmunten. Ieder land mag jaarlijks van de Europese Centrale Bank twee herdenkingsmunten uitgeven. Worden er weinig munten geslagen, dan ligt de waarde vaak hoger dan 2 euro. Naast zeldzaamheid, bepaalt de staat van de munt ook voor een deel de prijs.

1. Monaco 2015

Ter ere van de 800ste verjaardag van een middeleeuws fort dat door de Genuezen werd gesticht in Monaco, op de plek waar nu het Prinselijk paleis staat, werden 10.000 exemplaren van deze 2-euromunten geslagen.

comm_2015_Monaco (1)
(Afbeelding: ECB) (Afbeelding: ECB)

Het betaalmiddel wordt op verschillende sites voor zo’n 4.000 euro aangeboden. Een gigantisch bedrag voor een 2-euromunt. Je zal er maar een in je portemonnee vinden.

2. Monaco 2007

Ook een 2-euromunt uit 2007 van Monaco is zo’n 4.000 euro waard. Op het muntstuk staat Grace Kelly afgebeeld, een Amerikaanse actrice die echtgenoot was van prins Reinier III van Monaco.

Photography of commemorative Euro coins
(Afbeelding: ECB) (Afbeelding: ECB)

Van het muntstuk zijn 20.000 exemplaren uitgegeven. Dit gebeurde ter ere van haar 25ste sterfdag.

3. Monaco 2017

Ook het derde waardevolle muntstuk komt uit Monaco. Ditmaal werd de munt geslagen in teken van het 200-jarig bestaan van de Compagnie des Carabiniers du Prince, de infanterie (grondtroepen van het leger) van Monaco.

comm_2017_Monaco_Carabiniers
(Afbeelding: ECB) (Afbeelding: ECB)

De munt heeft een waarde tot 1.400 euro en is in oplage van 15.000 stuks uitgebracht. Opvallend is dat er veel 2-euromunten uit Monaco erg waardevol zijn. Let dus extra goed op deze munten.

4. Vaticaanstad 2005

Ook buiten Monaco zijn er waardevolle munten. In 2005 werd er in het teken van de Wereld Jongerendag in Keulen een speciale munt geslagen. Op de munt staat de Dom van Keulen en de Ster van Bethlehem.

Photography of commemorative Euro coins
(Afbeelding: ECB)

Er werden 100.000 van deze 2-euromunten geslagen. Deze hebben nu elk een waarde van zo’n 300 euro.

5. San Marino 2005

In 2005 werd in het kader van het UNESCO World Year of Physics een speciale munt in San Marino uitgegeven. De munt illustreert de bekende Italiaanse natuurkundige en astronoom Galileo Galilei. Hij was de eerste mens op aarde die zag dat de zon niet om de aarde draait, maar andersom.

Photography of commemorative Euro coins
(Afbeelding: ECB)

Er werden 130.000 2-euromunten van dit exemplaar geslagen. De waarde ligt nu rond de 170 euro per stuk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.