Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

11 scherpe inhakers op de vastgeplakte klimaatactivist bij Jinek

Een klimaatactivist plakte zichzelf vast aan de tafel bij Jinek (gepresenteerd door Beau van Erven Dorens), werd met tafel en al weg getild en gleed achter de schermen van de tafel af. Dat is een korte samenvatting van een televisiemoment waar op Twitter volop op werd ingehaakt.

Laten we voorop stellen dat we het werk van de klimaatactivist top vinden. Wij zwijgen, hij en andere activisten zetten hun leven in dienst van moeder natuur. De actie genereerde in ieder geval veel aandacht, dus dat is goed. Anderzijds zag het er ook wel wat knullig uit, vooral toen hij werd weggedragen en de tafel afgleed. Dus mag er ook gelachen worden? Lijkt ons wel ja.

De vastgeplakte klimaatactivist bij Jinek

Het gaat om klimaatactivist Jelle de Graaf van Extinction Rebellion, die bij Jinek was uitgenodigd om duiding te geven over de recente acties in musea waarbij etenswaren op kunst werden gegooid. Maar nadat Beau hem in de rede viel, kwam hij in actie.

“Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis”, begon de klimaatactivist zijn verhaal nadat hij plaatsnam op de tafel. “Jullie hebben een plicht om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel. Het leven van jou staat op het spel”, zei hij tegen presentator Beau van Erven Dorens, die de presentatie van Eva Jinek tijdelijk overneemt omdat zij met corona thuis zit.

Even later…

Jinek-gelegenheidspresentator Beau noemde de actie van de vastgeplakte klimaatactivist niet “heel sympathiek en beschaafd”. Andere tafelgasten komen namelijk niet aan het woord, zei hij. Maar die gasten zelf waren milder. “Ik vind het best wel vet wat je hebt gedaan”, zei zangeres Stien den Hollander, die ook aan tafel zat. “En ik had het ook wel een beetje verwacht.”

Inhakers op Twitter

Zoals gezegd een serieuze zaak. Top dat hij het opneemt voor de wereld. Maar er mag om dit soort dingen ook gelachen worden, en daarvoor hebben we Peter Pannekoek en kornuiten. Oké, de inhakers verschillen van niveau, maar dat doe we immers allemaal. Een compilatie.

Bekijk de aflevering van Jinek met de vastgeplakte klimaatactivist Jelle hier terug.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.