Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de 100 beste films ooit volgens Hollywood-prominenten

Het halve internet staat vol met toplijstjes van de beste films ooit. Een ranglijst waar je dan ook eeuwig over kunt blijven twisten. Niet alleen is het enorm subjectief, maar er komen ook jaarlijks prachtige films bij. The Hollywood Reporter heeft een oplossing.

Dat is zo’n beetje de meest gereputeerde Hollywood-publicatie, en daarmee ook een publicatie met veel contacten en bronnen. Het magazine besloot daar gebruik van te maken door heel Hollywood te bestoken met een poll: wat zijn volgens jou de beste films aller tijden?

De top 100 beste films ooit volgens Hollywood

Uiteindelijk deden maar liefst 2120 prominente namen mee. Dan hebben we het dus niet over willekeurige fans, maar bazen van Fox, Disney, grote regisseurs, acteurs en andere grote spelers uit Hollywood. Echt Hollywood zelf dus.

Het resultaat is een indrukwekkende lijst vol prachtige tips, met maar liefst 100 films. Het valt meteen op dat er meer commerciële films tussen staan dan je zou denken, waar critici vaak voor de wat meer filmhuis-achtige titels kiezen. We zetten hieronder de top 8 voor je op een rijtje, maar we raden je vooral ook aan om erna door de complete lijst te scrollen.

8: E.T. The Extra-Terrestrial (IMDb: 7.8)

E.T. is niet een naam die we zo hoog hadden verwacht in deze lijst, waar Steven Spielberg overigens maar liefst zeven keer in staat. De 10-jarige Elliott ontdekt op een dag een buitenaards wezentje in zijn achtertuin. Ze sluiten na de initiële schrik al snel een vriendschap. Hij besluit de alien in zijn kledingkast te verbergen, en al snel went E.T., zoals Elliott het wezen noemt, aan zijn aardse leven. Alles gaat goed, tot de aardse atmosfeer zijn gezondheid aan begint te tasten en hij heimwee krijgt. Maar hoe breng je een alien terug?

7: The Godfather: Part II (IMDb: 9.0)

Het blijft een eeuwige discussie welke film beter is: de eerste Godfather of de tweede. Spoiler-alert: ze staan allebei in de top 8 van dit lijstje, na meer dan 2000 stemmen. In deze sequel maken we kennis met de jonge Vito Corleone. Hij groeit op in Sicilië en weet zich in New York te ontwikkelen tot een zet machtige gangster. Ook zijn zoon Micheal komt uitgebreid aan bod. Een gangsterfilm die aan alle kanten klopt en anno 2020 nog steeds als een huis staat.

6: Casablanca (IMDb: 8.5)

Casablanca, een film uit 1942, zal de komende jaren waarschijnlijk flink gaan zakken in deze ranglijst. Het waren namelijk vooral de 60+ stemmers die ervoor zorgden dat deze klassieker zo hoog staat. Bij de twintigers die konden stemmen pakte de film ‘slechts’ de 37e positie. Alsnog indrukwekkend voor een film uit 1942. Tijdens de tweede wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick een bar in Casablanca. Al snel escaleert de boel: een nazi arriveert in Casablanca, met Rick’s oude liefde Ilsa. Ondertussen is er ook nog een verzetsleider die moet zien te ontsnappen.

5: Pulp Fiction (IMDb: 8.9)

Quentin Tarantino mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. John Travolta, Samuel L. Jackson en Bruce Willis schitteren in Pulp Fiction. Jules en Vincent werken voor de machtige crimineel Marsellus Wallace. Vincent belandt in de problemen wanneer hij de vrouw van Marsellus een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen wordt de misdadiger ook nog eens opgelicht door de bokser Butch. Allemaal losstaande verhaallijnen, die op Tarantino’s meesterlijke manier samenkomen.

4: The Shawshank Redemption (IMDb: 9.3)

Bij de advocaten van Hollywood stond The Shawshank Redemption op 1, maar in de overkoepelende lijst moet dit meesterwerk het met de vierde plek doen. Andy Dufresne is beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij krijgt twee keer levenslang in de gevangenis Shawshank, maar hij beweert nog altijd onschuldig te zijn. Hij raat bevriend met Ellis Boyd Redding, een zwarte medegevangene die voor iedereen spullen kan regelen. Kan die vriendschap het verschil maken?

3: Citizen Kane (IMDb: 8.3)

Critici noemen Citizen Kane al decennia de beste Amerikaanse film ooit. Het moge dan ook verrassing zijn dat Orson Welles met deze film in de top 3 staat. Nu nog ja, want volgens The Hollywood Reporter stond deze film bij jongere stemmers een flink stuk lager. Citizen Kane kwam in 1941 uit en gaat over de mediamagnaat Charles Foster Kane. Hij sterft in zijn peperdure landhuis, met als mysterieuze laatste woord ‘Rosebud’. Een journalist besluit onderzoek te doen naar de betekenis van dat woord, en duikt in het verleden van Kane. Via flashbacks wordt het plaatje steeds duidelijker.

2: The Wizard of Oz (IMDb: 8.0)

Het wonderlijke land van Oz blijft betoverend, ook anno 2020. In deze heerlijke familiefilm uit 1939 wordt de jonge Dorothy door een tornado meegenomen naar het magische land van Oz. Ze besluit op reis te gaan naar de stad Oz, waar een machtige tovenaar woont. Ondertussen komt ze een blikkenman tegen die een hart wil, een vogelverschrikker die hersenen nodig heeft en een bange leeuw die moedig wil worden. Hopelijk kan de tovenaar ze helpen. Een kleurrijk avontuur, al is het verhaal achter de totstandkoming helaas uiterst treurig.

1: The Godfather (IMDb: 9.2)

Hoe kon het ook anders: The Godfather staat natuurlijk bovenaan dit lijstje met de best films ooit. Meer dan 2000 prominente namen uit Hollywood stemden op hun favoriete films, met The Godfather als grote winnaar. Mario Puzo’s originele boek was pure pulp, maar toch wist Francis Ford Copolla het melodrama naar een hoger niveau te tillen. Muziek, misdaad, een familiedrama: deze legendarische film kent vele kanten. Het resultaat is een film die zowel klassiek als modern aanvoelt, en ook anno 2020 nog jonge kijkers weet te bekoren. Wat een verhaal!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.