Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Zoveel zonnepanelen heb je nodig voor persoonlijk stroomverbruik

Zonnepanelen zijn niet langer alleen voor milieubewuste pioniers. De panelen zijn een slimme investering voor iedereen die wil besparen op energiekosten, bijdragen aan een schoner milieu en waarde wil toevoegen aan hun huis. Maar hoeveel panelen heb je eigenlijk nodig voor je persoonlijke stroomverbruik?

Een van de meest tastbare voordelen van zonnepanelen is natuurlijk een flinke besparing op de energierekening. Maar om een eerlijke afweging te kunnen maken, is het van belang om een schatting te maken van de hoeveelheid panelen die je nodig hebt. Grootverbruik vraagt natuurlijk om meer panelen, en daarmee een grotere investering.

Ieder zonnepaneel zijn eigen vermogen

Het ene paneel is het andere niet. Zo varieert het aantal wattpiek (Wp) per paneel. Wattpiek verwijst naar de hoeveelheid stroom dat het zonnepaneel oplevert, mits de omstandigheden ideaal zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid wattpiek van je zonnepaneel, wordt er meer of minder stroom opgewekt. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom.

Heb je een paneel van 350 wattpiek, dan levert dat onder de perfecte omstandigheden jaarlijks 350 kilowattuur aan stroom op. In de praktijk leveren de zonnepanelen vaak net wat minder stroom op. Dan rest de vraag: hoeveel panelen heb je dan nodig? De meest gangbare zonnepanelen zijn panelen van 350 of 360 wattpiek. Maar mocht je niet zo’n groot dak hebben, waardoor er niet veel ruimte is voor al te veel panelen? Dan kun je ook kiezen voor panelen van bijvoorbeeld 450 of zelfs 500 wattpiek. Een nadeel: deze panelen zijn duurder in de aanschaf, een stuk zwaarder en ook iets groter.

Gemiddeld stroomverbruik

Het gemiddelde stroomverbruik van Nederlandse huishoudens was volgens Milieu Centraal in 2022 gelijk aan zo’n 2.479 kilowattuur. Het Nibud schat het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in 2023 iets hoger in: namelijk op zo’n 2.800 kilowattuur op jaarbasis. Het gemiddeld verbruik is sterk afhankelijk van het aantal personen binnen het huishouden. Zo verbruikt volgens het Nibud een eenpersoonshuishouden zo’n 1.830 kilowattuur per jaar, terwijl een huishouden van vijf of meer personen gemiddeld moet denken aan zo’n 4.350 kilowattuur.

Zoveel zonnepanelen heb je nodig per huishouden

Om te bereken hoeveel panelen je nodig hebt voor je persoonlijk verbruik, is een simpele formule opgesteld. Het stroomverbruik wordt vermenigvuldigd met een factor 1,1. Vervolgens deel je de uitkomst door het vermogen van het paneel. Via onderstaande tabel zie je hoeveel panelen je nodig hebt voor jouw stroomverbruik en het type paneel waar jij voor kiest.

Stroomverbruik 350 Wp paneel 400 Wp paneel 450 Wp Paneel
1.830 kWh (1 persoon) 6 panelen 5 panelen 5 panelen (4,5)
2.850 kWh (2 personen) 9 panelen 8 panelen 7 panelen
3.430 kWh (3 personen) 11 panelen 10 panelen (9,5) 9 panelen (8,4)
4.010 kWh (4 personen) 13 panelen (12,6) 11 panelen 10 panelen
4.350 kWh (5 of meer personen) 14 panelen (13,7) 12 panelen 11 panelen (10,6)

Belangrijk om te vermelden; de aantallen in de tabel zijn gebaseerd op een formule. In praktijk zal de stroomopbrengst van het paneel anders uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden. Daarnaast wil het kabinet de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. In praktijk zal dit betekenen dat bedrijven en huishoudens tot 2031 een afnemend percentage kunnen salderen. Wel krijg je dan alsnog een vergoeding voor de stroom die wordt teruggeleverd aan het net. Hoe hoog de vergoeding wordt, is vooralsnog onbekend. De Autoriteit Consument en Markt heeft de opdracht er op toe te zien dat de vergoeding ‘redelijk’ is.

Overweeg je ook een warmtepomp aan te schaffen? Lees dan via onderstaand artikel wat de kosten zijn én wat het oplevert.

Warmtepomp breekt record: dit zijn de kosten en zoveel bespaar je

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.