Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Warmtepomp breekt record: dit zijn de kosten en zoveel bespaar je

Het afgelopen jaar zijn er in Europa meer warmtepompen verkocht dan ooit, meldt het Internationaal Energie Agentschap. De voornaamste reden? Torenhoge energieprijzen. Maar hoeveel geld kun je besparen met zo’n warmtepomp hoe zit het met de kosten?

Niet alleen in Nederland zijn de energieprijzen het afgelopen jaar behoorlijk gestegen. Ook in de rest van Europa zijn huishoudens naarstig op zoek gegaan naar alternatieven om het huis warm te stoken.

De warmtepomp rukt op

Veel consumenten komen gedurende de zoektocht om te besparen uit op de warmtepomp. De verkoop in Europa is gestegen tot een recordaantal verkopen van zo’n 3 miljoen pompen in 2022. In 2021 waren het nog 1,8 miljoen warmtepompen die over de toonbank vlogen. Een stijging van 40 procent blijkt uit de verkoopcijfers, gepubliceerd in het rapport van de IEA (International Energy Agency).

In verschillende landen worden er stimuleringsmaatregelen getroffen om huishoudens en bedrijven minder afhankelijk te maken van aardgas. Tegelijkertijd zijn de warmtepompen ook aantrekkelijk vanuit duurzaamheidsoogpunt. Inmiddels zijn er over de hele wereld zo’n 100 miljoen huishoudens die gebruik maken van een warmtepomp, blijkt uit het rapport van de IEA.

De markt van warmtepompen

Hoewel je nu zelf nog een afweging kunt maken of je klaar bent voor de aanschaf van een warmtepomp, moet vanaf 2026 de (hybride) warmtepomp de standaard worden. Vanaf 2026 zijn eigenaren bij vervanging van de cv-ketel verplicht om te kiezen voor een duurzaam alternatief: aansluiting op bijvoorbeeld het warmtenet of een pomp.

Pompkeuzes

De ene warmtepomp is de andere niet: er valt nog het nodige te kiezen. Zo kun je gaan voor een volledig elektrische pomp of een hybride pomp. Hoewel een warmtepomp behoorlijk wat elektriciteit verbruikt om warmte op te wekken, verbruik je bij een hybride pomp al gauw 60 procent minder gas. Bij een volledig elektrische pomp kun je helemaal van het gas af, waardoor je nog meer kunt besparen. De gaskosten van een huishouden in een tussenwoning met een gasverbruik van 1.170 kubieke meter per jaar zullen met het prijsplafond van dit jaar een kleine 2.000 euro kosten.

Aanschafkosten

Die kosten kun je met een volledig elektrische pomp dus besparen. Volgens Milieucentraal liggen de aanschafkosten van een volledig elektrische warmtepomp tussen de 6.500 euro en 19.500 euro. Voor de hybride pomp ben je iets goedkoper uit. Daarvoor moet je rekenen op een bedrag tussen de 5.000 en 7.000 euro.

Om huishoudens te stimuleren om in de buidel te tasten voor de aanschaf van een warmtepomp, heeft de Nederlandse overheid een subsidieregeling ingevoerd. Om in aanmerking te komen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo dien je eigenaar te zijn van een woning en ben je verplicht zelf in de woning te wonen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp en varieert tussen de 500 euro en 2.500 euro.

Besparen

Volgens Milieucentraal besparen huiseigenaren tussen de 1.200 euro (korte termijn) en 700 euro (lange termijn) per jaar met een warmtepomp, maar die bedragen kunnen afhankelijk van je huis nog hoger uitvallen. Lees hier meer.

Geluidsoverlast

Toch is niet iedereen even gelukkig wanneer de warmtepomp eenmaal is aangeschaft. Hoe groter het vermogen van de warmtepomp, des te meer meer geluid het apparaat produceert. Om de geluidsoverlast te beperken zijn er begrenzingen in het leven geroepen. Overdag mag de pomp wettelijk niet meer geluid maken dan 45 decibel en ‘s nachts mag dit niet boven de 40 decibel uitkomen (gelijk aan het geluid van een moderne koelkast)

Dit zijn jouw totale energiekosten in 2023 boven het prijsplafond

Bereken jouw persoonlijke besparing

Wil jij ook besparen en investeren in een warmtepomp, maar twijfel je nog welke pomp het beste bij jou past? Doe dan de warmptepompsneltest van Verbeter Je Huis. Meer weten over de subsidieaanvraag? Volg dan dit stappenplan van Rijksoverheid om je aanvraag in te dienen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.