Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel spaargeld heb je nodig met het modaal inkomen van 2024

Hoeveel je ook verdient, je hebt altijd een spaarbuffer nodig. Maar hoeveel spaargeld heb je nodig? We berekenen het op basis van het verwachte modaal inkomen van 2024.

Een spaarbuffer heb je volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) nodig om het hoofd te bieden aan onverwachte kosten. Denk daarbij aan een kapotte koelkast, de apk-keuring die hoger uitvalt of een hoge rekening voor je wortelkanaalbehandeling die niet wordt gedekt. In dat laatste geval spreken we uit eigen ervaring. Hoe meer je verdient, des te hoger jouw onverwachte kosten gemiddeld zijn. En hoe meer spaargeld je dus achter de hand moet hebben.

Minimale spaarbuffer met modaal inkomen 2024

Het modaal inkomen van 2024 is nog niet officieel bekendgemaakt, maar verwacht wordt een salaris van 3.520 euro bruto per maand en 42.236 euro bruto per jaar. Dit op basis van het feit dat de cao-lonen in 2024 gemiddeld met 5,6% stijgen. In 2023 verdiende Jan Modaal, die symbool staat voor het meest typische salaris in Nederland, 40.000 euro bruto per jaar.

Het exacte salaris van Jan Modaal wordt dus begin 2024 bekendgemaakt, maar dit zal niet veel verschillen van de verwachte 3.520 euro bruto per maand. Komen we uit bij de bufferberekenaar van NIBUD. We gaan uit van een alleenstaande 30-jarige zonder kinderen met een huurwoning en zonder auto. En we beginnen met 0 euro aan spaargeld.

Zoveel spaargeld heb je nodig

De bufferberekenaar gaat uit van een netto salaris, wat logisch is, omdat dit het bedrag is dat je daadwerkelijk gestort krijgt. Bij een modaal inkomen van 3.520 euro bruto per maand in 2024 krijg je volgens een snelle berekening netto 2.637 euro per maand.

Vullen we dat bedrag in bij de bufferberekenaar, dan tipt NIBUD om minimaal 5.700 euro aan spaargeld te hebben. Verdeeld over 4.000 euro voor de inboedel, 1.200 euro voor onderhoud en tuin, en 500 euro onvoorziene kosten. Let wel, deze minimale spaarbuffer wordt natuurlijk een stuk groter als je bijvoorbeeld een eigen auto of koophuis hebt in 2024. Bereken hier jouw persoonlijke spaarbuffer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.