Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 11 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel miljonairs telt Nederland volgens nieuwe cijfers CBS

De editie 2023 van Nederland in Cijfers van het CBS is uit en die levert leuke inzichten op. Hoeveel miljonairs telt ons land bijvoorbeeld, kijkend naar huishoudens?

Het aantal miljardairs in Nederland is precies te tellen op twee pandapoten. Miljonairs lopen er veel meer rond in Nederland, onderverdeeld in verschillende categorieën. Feit is dat het aantal miljonairshuishoudens is gegroeid, terwijl er meer mensen dan ooit in in het rood staan.

Hoeveel miljonairs wonen in Nederland?

Het allesomvattende antwoord: in Nederland zijn er volgens de net gepubliceerde cijfers van het CBS 317 duizend huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat is 4 procent van alle huishoudens. Een Nederlands huishouden bestaat gemiddeld uit 2,12 personen. Dat zijn dus 149.528 mensen die een miljonairsleven leiden.

Het vermogen van een huishouden bestaat uit bezittingen min schulden. Een koopwoning, bank- en spaartegoeden of aandelen zijn voorbeelden van bezittingen. Mogelijke schulden zijn een hypotheekschuld, studieschuld en overige schulden. In 2021 had 65 procent van alle miljonairs in Nederland een vermogen tussen 1 en 2 miljoen euro. Bijna 27 procent had een vermogen tussen 2 en 5 miljoen euro. Een klein deel van de miljonairshuishoudens – 3 procent – had een vermogen van 10 miljoen euro of meer.

Vermogen Aantal Nederlandse huishoudens
1 tot 2 miljoen euro 205.000
2 tot 5 miljoen euro 84.400
5 tot 10 miljoen euro 18.800
10 miljoen euro of meer 9.300
Totaal 317.400

Miljonairshuishoudens hadden in 2021 gemiddeld bijna 2,7 miljoen euro aan vermogen. Niet-miljonairs hadden gemiddeld 157 duizend euro. Het gemiddelde vermogen van miljonairs is dus zeventien keer zo hoog als dat van Nederlanders die minder dan een miljoen hebben te besteden.

Bloemendaal en Laren spannen de kroon

Het gemiddelde aantal miljonairs in Nederland wordt behoorlijk omhoog getrokken door de gemeenten Bloemendaal en Laren. Hier zijn drie op de tien huishoudens miljonairshuishoudens. De minste miljonairshuishoudens vind je in Groningen en Limburg. In die provincies heeft minder dan 3 procent van de huishoudens 1 miljoen euro vermogen of meer.

Lees ook hoeveel je per dag moet sparen om op je 65e miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.